Potresno svjedočenje jednog od najmlađih logoraša

Agencije
Potresno svjedočenje jednog od najmlađih logoraša

Donja Gradina - Slobodan Grujičić iz sela Mašići, opština Gradiška, jedan od najmlađih logoraša iz Drugog svjetskog rata, izjavio je da je prošao pakao u jasenovačkom logoru, kao i u Staroj Gradišci, Jablancu i selu Mlaka, gdje je prilikom zarobljavanja dobio i broj oko vrata.

“U Jasenovcu smo bili u vagonima, a odatle su nas premjestili u Sisak iz kojeg sam kasnije pušten kući na osnovu pisma moga oca, koji je bio zarobljen i odveden u Njemačku”, rekao je Grujičić novinarima u Donjoj Gradini, gdje je došao na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Grujičić svjedoči da su u selu Mlaka ubijeni njegovi ujak, stric i djed, navodeći da su ustaše ljude ubijale čekićima i maljevima.

On kaže da se sjeća da je dosta mještana iz njegovog sela odvedeno u koncentracioni logor Jasenovac, od kojih se mnogi nisu vratili živi. Grujičić navodi da je među onima koje su ustaše odvele u logor bilo najviše djece, žena i staraca.

U Donjoj Gradini u 10.00 časova otvorena je izložba likovnih i literarnih radova učenika iz cijele Republike Srpske o temi stradnje naroda u Jasenovcu.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana