Потписан споразум о сарадњи музеја

Срна
Потписан споразум о сарадњи музеја

Бањалука - Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић потписала је у руском граду Уљановски споразум о сарадњи са директором Уљановски регионалног музеја умјетности Сергејем Ждановим који се односи на размјену искустава, повезивање умјетника и гостовање изложбе за слијепе и слабовиде особе "Простор, облик, додир".

Вујковићева, која је у Русији боравила на позив Министарства културе Уљановске области, споразум је потписала у петак, 21. септембра, у оквиру међународне научне конференције "А.А. Пластов и његова епоха", која је одржана у оквиру Међународног умјетничког фестивала "Пластовска јесен".

У оквиру фестивала, Вујковићева је одржала излагање о најзначајнијој српској сликарки у БиХ академику Мици Тодоровић која је живјела и стварала у епохи великог руског умјетника Аркадија Александровича Пластова, саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Фестивал је одржан у част обиљежавања 125 година од рођења Пластова, чије је стваралаштво имало значајан утицај на развој руског сликарства у 20. вијеку.

Позив на сарадњу Музеју из Српске дошао је након веома успјешног учешћа Музеја на овогодишњем међународном фестивалу "Интермузеј 2018" у Москви, гдје се ова институција представила изложбом "Простор, облик, додир" и презентацијама о раду Музеја, а на позив Форума славенских култура, једног од организатора фестивала.

Осим учешћа на стручној конференцији, Вујковићева је посјетила и најзначајније музеје у овој руској области, те библиотеку за слабовида лица којима је представила прву специјализовану изложбу за слијепе и слабовиде особе у продукцији Музеја савремене умјетности Српске "Простор, облик, додир".

Вујковићева је посјетила и Нацонални музеј музичке културе "Глинка" у Москви, који је Музеју савремене умјетности Српске упутио званичан позив за сарадњу и гостовање изложбе "Простор, облик, додир" сљедеће године у Москви.

"Глинка" је најзначајнији музеј музичке културе у Русији који у оквиру својих изложбених програма развија интердисциплинарну сарадњу са музејима различитих профила.

Ова комплексна и велика институција промовише руску културу, али и развија бројне програме који се тичу музејске струке.

"Сарадња са овим музејом и реализација изложбе "Простор, облик, додир" повезаће ове двије институције и додатно подстаћи развој социјалне инклузије у музејима", истиче се у саопштењу.

Учешће на VII Међународној научној конференцији се реализуовало уз подршку Представништва Републике Српске у Москви, а делегацију Републике Српске представљале су директорица МСУРС Сарита Вујковић и Ала Блинова, савјетница шефа представништа Републике Српске у Руској Федерацији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана