Потписан меморандум о сарадњи са Добровољним пензијским фондом

Срна
Потписан меморандум о сарадњи са Добровољним пензијским фондом

Бањалука - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Бањалука Томаж Завршник потписали су данас у Бањалуци меморандум о разумијевању и сарадњи који отвара могућности за додатно осигурање радника.

"Комбинација добровољног и обавезног пензијског осигурања могла би допринијети да износ пензије буде већи како би треће животно доба било сигурније за пензионере у Републици Српској", рекла је Мишићева новинарима.

Он је додала да је Република Српска створила законски оквир у којем може да функционише Европски добровољни пензијски фонд, напомињући да тај фонд купује хартије од вриједности Српске на тржишту, што донекле даје сигурност и смањује ризик улагања у њега.

Мишићева је навела да је лоша перспектива када је ријеч о Фонду пензијског осигурања Републике Српске, јер су пензије у Српској изузетно ниске, због чега се мора тражити нека алтернатива како би треће животно доба за пензионере било сигурније.

Она је рекла да је, према посљедњим евиденцијама, у Републици Српској запослено 266.309 радника, просјечна плата у фебруару износила је 896 КМ, док је број пензионера у истом мјесецу износио 261.323.

"Најнижа пензија у фебруару износила је 374 КМ, а просјечна пензија за пуни стаж осигурања од 40 година 548 КМ", додала је Мишићева.

Говорећи о ставу Савеза синдиката Републике Српске о томе да тржни центри раде недјељом до 22.00 часа, Мишићева је рекла да је Савез синдиката против тога, као и Грански синдикат трговине и туризма, који се залажу да недјеља буде нерадни дан.

"Наш циљ је да се недјељом не ради и то је активност коју води Синдикат трговине и туризма Републике Српске. Закон о раду каже да је 40-часовна радна седмица и да су субота и недјеља нерадни дани, изузев тробригадног система када имамо смјенски рад када су субота и недјеља радни, а понедјељак и уторак слободни или неки други дан", појаснила је Мишићева.

Завршник је рекао новинарима да је потписивање меморандума са Савезом синдиката Републике Српске велики корак за овај фонд.

"Ово је само један у низу корака које морамо направити заједно са синдикалцима, послодавцима и појединцима како бисмо изградили и оправдали то повјерње у некој ближој будућности", истакао је Завршник.

Он је рекао да је до сада у овај фонд учлањено око 5.000 осугураника, више од 28 послодаваца, неколико физичких лица, те да су прошле године почеле прве исплате новца осигураницима Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана