Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Marijana Miljić
Potpisan Opšti kolektivni ugovor

BANjA LUKA - Vlada, Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske potpisali su juče u Banjoj Luci Opšti kolektivni ugovor, koji bi trebao da stupi na snagu 1. jula.

Premijer Srpske Milorad Dodik rekao je da su na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta postigli dogovor da se potpiše kolektivni ugovor.

- Najniža plata prema tom ugovoru biće 370 maraka s tim da do kraja godine za tekstilnu industriju i obućarsku industriju ostaje 320 KM. Dogovorili smo i da se po hitnom postupku na junskom zasjedanju Narodne skupštine RS uputi zakon o porezu na dohodak koji podrazumijeva ukidanje toplog obroka koji se priprema u preduzećima - istakao je Dodik.

Dodao je da je postignut dogovor da se potpiše sporazum koji podrazumijeva izmjene zakona o dohotku građana. Time će se omogućiti ukidanje duplog oporezivanja u vezi sa toplim obrokom - kazao je on.

Prema njegovim riječima, poslije više mjeseci razgovora postignut je najbolji dogovor za sindikat, poslodavce i Vladu RS.

- Došli smo do rješenja koji je doveo do potpisivanja kolektivnog ugovora. Dogovorili smo da u sljedećih 18 mjeseci Vlada RS predloži novi zakon o radu, koji će se razmatrati u okviru socijalno-ekonomskog dijaloga, poslije čega ide pred Narodnu skupštinu na odlučivanje - naglasio je Dodik.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić istakao je da će vrijeme pokazati da li je postignut najbolji dogovor za radnike, ali da vjeruje da je ovaj ugovor najbolje rješenje za sve.

Ranka Mišić

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da je poslije godinu i po razgovora o kolektivnom ugovoru došli do rješenja i utvrdili minimalna prava za sve radnike.

- Iako je naša želja bila da najniža plata bude 400, ona je ipak 370 maraka. Na sjednici Granskog sindikata u ponedjeljak razmotrićemo da li će doći do generalnog štrajka - istakla je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana