“Поткозарје” продаје објекат у Бањалуци

Милијана Латиновић
“Поткозарје” продаје објекат у Бањалуци

Градишка - Земљорадничка задруга “Поткозарје” у Романовцима код Градишке, која је већ осам година у стечају, организује јавну лицитацију на којој ће бити понуђен пословни простор овог предузећа, чија је вриједност процијењена на 125.532 марке.

На добошу ће се 21. децембра, за када је заказана продаја, наћи објекат и двориште у бањалучкој улици Симе Пандуревића 51, а имовина не може бити продата по цијени нижој од 33.100 КМ.

У закључку о продаји имовине стечајног дужника ЗЗ “Поткозарје” наведено је да се понуђена имовина продаје у затеченом правном статусу и виђеном стању у моменту продаје, те да се на купце преноси обим права којим продавац располаже, као и да се накнадни приговори неће узимати у обзир.

- На јавном надметању могу учествовати сва правна и физичка лица која су претходно уплатила депозит у износу од 8.000 КМ, а лицитација ће се одржати и ако на њој учествује само један понуђач - наведено је у закључку.

Понуђач чија понуда буде прихваћена, наведено је, дужан је да у року од 30 дана од дана одржавања лицитације плати купопродајну цијену некретнине, те да најкасније пет дана након плаћања закључи уговор о куповини.

Стечајни управник ЗЗ “Поткозарје” Милан Латинчић истиче за “Глас Српске” да су за неколико објеката у власништву задруге на подручју Бањалуке више пута морали заказивати лицитације како би их продали.  

- Смањена је потражња на тржишту некретнина, па потенцијални купци калкулишу како би спустили цијену. Надам се да ће бити заинтересованих за овај објекат у Бањалуци и да ће продаја бити успјешна - рекао је Латинчић и додао да је ово 17. по реду лицитација имовине ове задруге.

Нагласио је да постоји још доста објеката задруге који нису лицитирани, због нејасних имовинско-правних односа.

- Процес доказивања власништва иде веома споро. За неколико објеката је остало нејасно да ли су у власништву задруге или државе. Настојимо већ осам година доказати да је та имовина власништво задруге, док Правобранилаштво и општина Градишка тврде да је то њихово. Ти управни поступци предуго трају - рекао је Латинчић.

Додао је да је пред стечај задруга пословала веома лоше и запошљавала свега 15 радника, којима је у протеклих годину исплаћено десет најнижих посљедњих плата. 

Понуђачи

У закључку о продаји имовине стечајног дужника ЗЗ “Поткозарје” наведено је да се у случају да најповољнији понуђач одустане од понуде, прихвата друга најповољнија понуда и тако редом до трећег понуђача. Такође, уколико изабрани понуђач не уплати продајну цијену у остављеном року, сматраће се да је одустао од куповине и губи право на поврат уплаћеног депозита. Четвртом и осталим понуђачима уплаћени депозит се враћа у року од пет дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана