Постхумно одликовање за 140 бораца Војске РС

А. Ј.
Постхумно одликовање за 140 бораца Војске РС

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик постхумно је јуче одликовао Медаљом заслуга за народ 140 бораца Војске РС за заслуге у борби против непријатеља и ослобођење РС.

Пали борци постхумно су одликовани поводом 15. септембра - Дана погинулих и несталих РС на иницијативу Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС. Додик је одликовао и чувара српског војничког гробља "Зејтинлик" у Солуну Ђорђа Михаиловића Орденом части са сребрним зрацима за признати јавни рад и резултате на очувању културног и историјског насљеђа српског народа.

Дан несталих у РС је обиљежен парастосима и полагањем вијенаца на споменике погинулим и несталим лицима у Одбрамбено-отаџбинском рату. Вијенци су положени и на спомен-костурницу на Новом гробљу у Бањалуци одакле је поручено да Српска не смије заборавити борце који су уградили животе у њено стварање.

- Нашим потомцима морамо пренијети да обиљежавају овај дан као и све дане страдања српског народа - истакао је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Љиљана Глувајић, дијете несталог борца, нагласила је да је њен отац нестао на петровачком ратишту 1995. године и да већ 21 годину безуспјешно покушавају да га пронађу.

- Много би нам значило да имамо гдје да му запалимо свијећу - рекла је Глувајићева.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић подсјетио је да РС још тражи 1.665 несталих. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица РС Милорад Којић истакао је да је од формирања Института за нестала лица БиХ до сада идентификовано само око 300 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана