Pošte Srpske u plusu 52.608 KM

M. Č.
Pošte Srpske u plusu 52.608 KM

Banjaluka - "Pošte Srpske" završile su prvo polugodište ove godine u plusu od 52.608 maraka, što je za oko 5.000 KM više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U šestomjesečnom finansijskom izvještaju ovog preduzeća navedeno je da su prihodi iznosili 28,08 miliona, dok su rashodi bili 28,02 miliona maraka. U odnosu na prošlu godinu došlo je do rasta i prihoda i rashoda. U prvom polugodištu prošle godine prihodi "Pošta" bili su 26,15 miliona, dok su rashodi iznosili 26,10 miliona KM.

Nepokriveni gubitak iz ranijih godina na kraju juna iznosio je 2,32 miliona, a obaveze preduzeća 19,05 miliona KM. Na dugoročne obaveze odnosi se 3,41 milion, a na kratkoročne 15,63 miliona KM.

U "Poštama" su ponovo ukazali na problem nepoštivanja Zakona o poštanskim uslugama RS. Istakli su da nisu u mogućnosti da ostvaruju prihode u skladu sa ovim zakonom zbog toga što se pismonosne pošiljke, za koje je propisano da ih može prenositi samo pošta, ne dostavljaju njima, već ih firme dostavljaju samostalno putem kurira.

- "Pošte Srpske" su pokrenule sudske postupke za nadoknadu štete po osnovu izgubljene dobiti, protiv preduzeća koja ne poštuju odredbe Zakona o poštanskim uslugama - navode u ovom preduzeću i dodaju da "Pošte" po tom osnovu imaju gubitke koji u skladu sa zakonom treba da se obezbijede iz budžeta RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana