Poslovanje “Elektroprivrede RS”usklađeno sa svjetskim propisima

Marijana Miljić
Poslovanje “Elektroprivrede RS”usklađeno sa svjetskim propisima

BANjALUKA - Mješoviti holding “Elektroprivreda RS” uvela je sisteme menadžmenta u skladu sa ISO standardima i time dokazala da, ne samo da proizvodi kvalitetan proizvod, nego je sposobna da unapređuje i razvija sve svoje kapacitete da bi bila još veća i stabilnija.

Primjena ISO standarda od prvorazrednog značaja je za svaku kompaniju koja drži do svog imidža i ima visoke ciljeve kada je u pitanju tržište Evropske unije.

Sistemi menadžmenta prema zahtjevima ISO standarda koji se primjenjuju u “Elektroprivredi” su sistem menadžmenta kvaliteta  u skladu sa ISO 9001, te sistem menadžmenta zaštite životne sredine u skladu sa ISO 14001, i sistem menadžmenta zaštite zdravlja i bezbjednosti na radu u skladu sa OHSAS 18001.

Sistem menadžmenta kvaliteta je nadograđen sa sistemima menadžmenta zaštite životne sredine, te zaštite zdravlja i bezbjednosti na radu, čime se dobila potpuna cjelina - integrisani sistem menadžmenta IMS.

- Ovim sistemom menadžmenta objedinjuje se kvalitet, zaštita životne sredine, zaštita na radu i bezbjednost radnika. Time je “Elektroprivreda” izgradila kompaniju koja se pravilno razvija, neprestano unapređuje svoje procese, postaje brža i efikasnija, a sa druge strane brine o svim aspektima zaštite životne sredine i zaposlenima, omogućavajući im zdravu sredinu - naveli su u ERS-u

Razvoj ove kompanije bitan je faktor i za razvoj Srpske.

- Zaposleni u ERS su svjesni ove odgovorne uloge i opredijeljeni su za poboljšavanje svih poslovnih procesa. Tu prvenstveno mislimo na efikasnije upravljanje proizvodnjom struje, uglja i toplotne energije, zatim upravljanje distribucijom i trgovinom električne energije, smanjivanje troškova poslovanja, zaštitu životne i radne sredine, kao i bezbjednosti na radu - kazali su u “Elektroprivredi”

ERS je u februaru 2011. godine uvela integrisani sistem menadžmenta koji objedinjuje tri sistema menadžmenta IMS.  Jednom godišnje se obavlja nadzor, a svake treće godine resertifikaciona provjera IMS od strane sertifikacionog tijela. Cilj provjere je potvrda da je IMS uspostavljen i primijenjen u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001.

Sistem menadžmenta kvaliteta

*Pogodan za sve organizacije koje žele da poboljšaju način upravljanja. Ovaj sistem povećava efikasnosti organizacije. Njegova prednost je obezbjeđenje veza između pojedinačnih procesa, sektora i njihove interakcije. Omogućava praćenje svih aktivnosti od nabavke preko proizvodnje do distribucije i prodaje

Sistem menadžmenta zaštite životne sredine

*Ovaj sistem pokazuje da se kompanija odgovorno ponaša prema životnoj sredini. Takođe, obezbjeđuje saglasnost poslovanja sa međunarodnim zakonima i pravilima o zaštiti životne sredine, prevenciju hazardnih situacija, smanjenje otpada i kreiranje pozitivnog imidža organizacije u društvu

Sistem menadžmenta zaštite zdravlja i bezbjednosti na radu

*Ovaj sistem je uveden u “Elektroprivredu RS” iz razloga održavanja visokog nivoa zdravlja i bezbjednosti što predstavlja važan ljudski aspekt, koji reprezentuje etički i socijalni nivo organizacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana