Poslodavci vape za zanatlijama

Danijela Stokanić, Sreten Mitrović
Poslodavci vape za zanatlijama

Banjaluka - Odjeljenja sa manje đaka i nova zanimanja, poput frizera u Bijeljini i kamenorezaca u Banjaluci, samo su neki od prijedloga srednjih škola u Srpskoj za upis u narednu školsku godinu, koji bi do kraja mjeseca trebalo da budu dostavljeni Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Pored kvalitetnih nastavnih programa u školama kažu da će akcenat biti stavljen i na zanimanja trećeg stepena. Kako ističu upisna politika će zavisiti, između ostalog, od potreba tržišta rada, ali i želja malih maturanata.

Direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić istakao je da je fokus i ove godine isključivo na deficitarnim zanimanjima.

- Na inicijativu klesara ove godine smo planirali da, ako nam nadležni odobre, upišemo odjeljenje kamenorezaca. Poslodavci su obećali da će đacima pomoći u vezi sa praksom, koja bi trebalo da bude plaćena, dok Gradska uprava Banjaluka već neko vrijeme stipendira deficitarna zanimanja - kazao je Bajić i dodao da po završetku škole đake koji završe ovaj zanat čeka posao i plata od 1.000 KM.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Istočnog Sarajeva Đorđe Mršević istakao je da su odjeljenja sa manjim brojem đaka jedan od njihovih prijedloga.

- Odjeljenja ne bi trebalo da imaju više od 20 đaka kako ne bismo dolazili u situaciju da u jednoj lokalnoj zajednici svi budu konobari ili turistički tehničari - objasnio je Mršević.

Na nedavnom sastanku u Rogatici o upisu učenika u srednje škole istaknuto je da dobar dio privrednika već uveliko osjeća nedostatak kvalifikovane radne snage, a najviše nedostaju stolari, ugostitelji, rukovaoci mašina u poljoprivredi i šumarstvu. Zbog toga je predloženo da Srednjoškolski centar iduće školske godine upiše jedno odjeljenje stolara i drugih zanimanja za obradu drveta, kao i da se zbog sve veće modernizacije u poljoprivrednoj proizvodnji, uvede jedno odjeljenje poljoprivrednih tehničara u smjeru ratara, voćara, stočara i slično.

S druge strane, predloženo je da se umjesto dva odjeljenja u gimnaziju i dva ekonomskih tehničara upiše po jedno.

Na kreiranju upisne politike rade i u srednjim školama na području Semberije. Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini Duško Đurić istakao je da su do kraja ovog mjeseca dužni Ministarstvu prosvjete dostaviti prijedloge plana upisa.

- Škole su otprilike ostale na prošlogodišnjim parametrima sa akcentom na proizvodna zanimanja. Ono o čemu ćemo tek raspravljati jeste potreba da se u Bijeljini uvede odjeljenje frizera - kazao je Đurić.

Dodao je da Gimnazija, koja bi ove godine trebalo da upiše osam odjeljenja, planira eksperimentalno uvođenje matematičkog odjeljenja. Kad je u pitanju Ekonomska škola, istakao je Đurić, ona će nastojati da upiše šest odjeljenja, jedno više u odnosu na lani.

- Poljoprivredna škola bi željela da upiše 12 odjeljenja, iako prostora ima za 11, koliko planira da upiše i Tehnička škola, dok Srednja stručna škola Janja planira upis pet odjeljenja - istakao je Đurić.

Kako bi na vrijeme završili prijedloge plana upisa podatke užurbano pripremaju i direktori škola na području prijedorske i dobojske regije, kao i Hercegovine.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Doboja Spasoje Vasiljević kazao je da su privrednici već dostavili svoje zahtjeve.

- Zahtjevi su uglavnom vezani za građevinsku i tekstilnu struku. Oni traže da ove godine počnemo sa školovanjem zidara, molera, keramičara i krojača - kazao je Vasiljević.

Anketa

Direktori osnovnih škola kažu da je anketa među učenicima devetih razreda pokazala da se želje malih maturanata mnogo ne razlikuju od njihovih prethodnika.

Spasoje Vasiljević kaže da su đaci dobojske regije izrazili želju da upišu smjerove poput tehničara drumskog saobraćaja, računarstva, te medicinsku, ekonomsku i druge četvorogodišnje škole.

- Kad su u pitanju trogodišnje škole veliki broj njih je izrazio želju da se školuje za vozača, električara ili automehaničara - kazao je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana