Послодавци вапе за занатлијама

Данијела Стоканић, Сретен Митровић
Послодавци вапе за занатлијама

Бањалука - Одјељења са мање ђака и нова занимања, попут фризера у Бијељини и каменорезаца у Бањалуци, само су неки од приједлога средњих школа у Српској за упис у наредну школску годину, који би до краја мјесеца требало да буду достављени Министарству просвјете и културе РС.

Поред квалитетних наставних програма у школама кажу да ће акценат бити стављен и на занимања трећег степена. Како истичу уписна политика ће зависити, између осталог, од потреба тржишта рада, али и жеља малих матураната.

Директор Грађевинске школе у Бањалуци Љубан Бајић истакао је да је фокус и ове године искључиво на дефицитарним занимањима.

- На иницијативу клесара ове године смо планирали да, ако нам надлежни одобре, упишемо одјељење каменорезаца. Послодавци су обећали да ће ђацима помоћи у вези са праксом, која би требало да буде плаћена, док Градска управа Бањалука већ неко вријеме стипендира дефицитарна занимања - казао је Бајић и додао да по завршетку школе ђаке који заврше овај занат чека посао и плата од 1.000 КМ.

Предсједник Актива директора средњих школа на подручју Источног Сарајева Ђорђе Мршевић истакао је да су одјељења са мањим бројем ђака један од њихових приједлога.

- Одјељења не би требало да имају више од 20 ђака како не бисмо долазили у ситуацију да у једној локалној заједници сви буду конобари или туристички техничари - објаснио је Мршевић.

На недавном састанку у Рогатици о упису ученика у средње школе истакнуто је да добар дио привредника већ увелико осјећа недостатак квалификоване радне снаге, а највише недостају столари, угоститељи, руковаоци машина у пољопривреди и шумарству. Због тога је предложено да Средњошколски центар идуће школске године упише једно одјељење столара и других занимања за обраду дрвета, као и да се због све веће модернизације у пољопривредној производњи, уведе једно одјељење пољопривредних техничара у смјеру ратара, воћара, сточара и слично.

С друге стране, предложено је да се умјесто два одјељења у гимназију и два економских техничара упише по једно.

На креирању уписне политике раде и у средњим школама на подручју Семберије. Предсједник Актива директора средњих школа у Бијељини Душко Ђурић истакао је да су до краја овог мјесеца дужни Министарству просвјете доставити приједлоге плана уписа.

- Школе су отприлике остале на прошлогодишњим параметрима са акцентом на производна занимања. Оно о чему ћемо тек расправљати јесте потреба да се у Бијељини уведе одјељење фризера - казао је Ђурић.

Додао је да Гимназија, која би ове године требало да упише осам одјељења, планира експериментално увођење математичког одјељења. Кад је у питању Економска школа, истакао је Ђурић, она ће настојати да упише шест одјељења, једно више у односу на лани.

- Пољопривредна школа би жељела да упише 12 одјељења, иако простора има за 11, колико планира да упише и Техничка школа, док Средња стручна школа Јања планира упис пет одјељења - истакао је Ђурић.

Како би на вријеме завршили приједлоге плана уписа податке ужурбано припремају и директори школа на подручју приједорске и добојске регије, као и Херцеговине.

Предсједник Актива директора средњих школа на подручју Добоја Спасоје Васиљевић казао је да су привредници већ доставили своје захтјеве.

- Захтјеви су углавном везани за грађевинску и текстилну струку. Они траже да ове године почнемо са школовањем зидара, молера, керамичара и кројача - казао је Васиљевић.

Анкета

Директори основних школа кажу да је анкета међу ученицима деветих разреда показала да се жеље малих матураната много не разликују од њихових претходника.

Спасоје Васиљевић каже да су ђаци добојске регије изразили жељу да упишу смјерове попут техничара друмског саобраћаја, рачунарства, те медицинску, економску и друге четворогодишње школе.

- Кад су у питању трогодишње школе велики број њих је изразио жељу да се школује за возача, електричара или аутомеханичара - казао је Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана