Послодавци у Српској вапе за занатлијама

ATV
Послодавци у Српској вапе за занатлијама

Послодавци вапе за занатлијама. Траже се обућари, монтери, инсталатери. Судећи према интересу, они би најлакше могли до посла. Према евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске тих кадрова и нема много на евиденцији.

Мали број је и оптичарских техничара, машиновође техничара и медицинских лабораната којих је, укупно, по подацима Завода, 27 незапослено. Обућарских техничара константно фали у бањалучкој творници обуће БЕМА. Власник каже да му недостаје око 300 радника. 

“Ми имамо сад и расписан конскурс на заводу за запошљавање да примамо 100 радника. Још увијек тај конкурс траје. Нама је Завод за запошљавање скоро послало 25 људи овдје за разговор, од тих 25 само је пет пријавило се да ради. Остали су рекли да неће да раде”, каже Маринко Умичевић, директор творнице обуће “Бема”.

Насупрот занатлијама којих фали, на евиденцији Завода је превише дипломираних економиста, око хиљаду и по. Слично је и са правницима, психолозима, професорима разредне наставе и енглеског језика који се, прилично, начекају да добију посао. Александра из Бањалуке такви подаци нису обесхрабрили. Одлучио се за право. 

“Знам да није лако ни студирати, а ни завршити факултет нити наћи посао. Али сам увјерен да се тај труд сав исплати и да на крају иако је много правника да је квалитетних мало, а да такав злата вриједи и да ће успјети да пронађе свој пут до посла”, каже Александар Милошевић, студент права.

Много лакше до посла долазе професори математике и хемије али и, вјеровали или не, кинеског језика. У Заводу за запошљавање пријављено је троје професора кинеског који, чини се, постаје све популарнији у Републици Српској. То најбоље зна Љиљана Стевић, директор Конфучијевог института у Бањалуци. Судећи према плановима које имају, професора ће тек требати.

“Кинески језик ће бити још популарнији. У Београду рецимо сваки дан када отворирите странице, траже се барем три преводиоца кинеског језика јер све више фирми се отвара. Ми се надамо да ће се и у Републици Српској тај тренд наставити и да ће осим постојећих пројеката који су већ започети, доћи неки нови”, каже Љиљана Стевић, директор Конфучијевог института у Бањалуци.

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске у прошлој години било је пријављено око 11 хиљада незапослених са Високом Стручном спремом. Што се тиче оних са средњом, највише је економиста и гимназијалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана