Poslodavci i radnici u klinču zbog regresa i prevoza

Milijana Latinović
Poslodavci i radnici u klinču zbog regresa i prevoza

Banjaluka - Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova RS lani su pristigla 962 zahtjeva, što je skoro upola manje nego godinu ranije, a poslodavci i radnici mahom su u klinču zbog regresa, neisplaćenog prevoza i plata.

Prema podacima agencije, od ukupnog broja prošlogodišnjih zahtjeva za mirenje “zaraćenih” strana, 955 se odnosilo na mirno rješavanje individualnih radnih sporova, a sedam prijedloga bilo je u vezi sa kolektivnim sporovima. U 2017. godini arbitri ove agencije imali su duplo više posla, o čemu svjedoči podatak da su te godine zaprimljena 1.824 zahtjeva za mirno rješavanje radnih sporova.

Podaci agencije pokazuju da i dalje mnogo više prijedloga za mirno rješavanje sporova dolazi iz javnog sektora.

- Od ukupnog broja pristiglih prijedloga lani, 716 je bilo iz javnog, dok se 246 odnosilo na privatni sektor - naveli su u agenciji.

Među najčešćim predmetima spora, ističu, predlagači su označavali regres, zatim troškove prevoza, neisplaćene plate, nezakonite otkaze, te isplatu otpremnine, toplog obroka i isplatu naknade u slučaju smrti užeg člana porodice.

Podaci pokazuju da je većina zahtjeva iz oblasti individualnih radnih sporova sporazumno riješena, čak 605 zahtjeva, dok je 325 obustavljeno, a šest odbijeno kao neosnovano. Zbog nenadležnosti i preuranjenosti odbačeno je 16 zahtjeva za mirenje, a tri postupka su prekinuta.

Od sedam kolektivnih radnih sporova u prošloj godini, tri su uspješno završena i njima je bilo obuhvaćeno oko 500 radnika, dok su preostala četiri obustavljena.

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović kaže za “Glas Srpske” da su masovni odlasci radnika iz Srpske konačno probudili svijest kod poslodavaca, koji u posljednje vrijeme mnogo više poštuju radnička prava, iako to još nije na nivou na kojem bi trebalo da bude.

- Vjerujem da je i to jedan od razloga zašto je lani bilo manje zahtjeva za mirno rješavanje problema između poslodavaca i radnika. Ukoliko hitno ne povećamo plate, nećemo imati više radnika jer ne odlaze samo oni koji rade kod privatnika za minimalac, odlaze i radnici iz javne uprave. U toku su pregovori i vjerujem  da će do kraja ovog mjeseca biti potpisan i opšti kolektivni ugovor - rekao je Zelenović.

Arbitri

U Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova RS kažu da poslove mirnog rješavanja radnih sporova trenutno obavljaju 24 arbitra. Osim toga, dodaju, na tim poslovima angažovano je i 35 miritelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana