Poslodavci dali 25 primjedbi, sindikat protiv novog zakona

Marina Čigoja
Poslodavci dali 25 primjedbi, sindikat protiv novog zakona

Banjaluka - Unija udruženja poslodavaca RS dostavila je Vladi RS primjedbe na 25 članova radne verzije novog zakona o radu, navodeći da u zakon ne treba da budu prenesena prava iz kolektivnog ugovora kao što su minuli rad i regres, dok su predstavnici Saveza sindikata RS zatražili izmjene postojećeg zakona.

Predstavnici Vlade RS održali su juče pojedinačno konsultacije sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca RS i Saveza sindikata RS o radnoj verziji novog zakona o radu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je rekao da je mnogo stvari iz kolektivnog ugovora preneseno u zakon i da za tim nema potrebe ukoliko će biti potpisivan novi kolektivni ugovor.

- Spremni smo da o tome razgovaramo poslije donošenja zakona - rekao je Škrebić i dodao da su poslodavci stavili primjedbe na 25 članova radne verzije, te da su o nekim primjedbama spremni na kompromis, ali da će na nekim rješenjima koja su predložili insistirati, ne precizirajući koja su to rješenja. Naglasio je da poslodavci u RS ne mogu imati teže uslove privređivanja nego što je to slučaj sa zemljama u okruženju, a posebno od onih u FBiH, sa kojom RS dijeli isto tržište.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović je, poslije sastanka sa poslodavcima, rekao da će njihove primjedbe biti razmotrene.

- Nastavićemo saradnju sa poslodavcima i sindikatom jer nam je zajednički cilj da dođemo do dobrog zakona koji će biti prihvatljiv za sve - rekao je Savanović i dodao da nema ništa protiv da dio onoga što je zakonom precizirano bude sprovedeno kroz kolektivni ugovor ako dođe do dogovora između poslodavaca i sindikata.

Drugačija priča bila je na sastanku sa sindikalcima, koji su zatražili izmjene postojećeg zakona navodeći da je u radnoj verziji ostalo dosta toga iz postojećeg zakona, a da je ono što je promijenjeno na štetu radnika.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković istakla je da je njihov stav još uvijek "ne novom zakonu o radu" i da će najvjerovatnije tako i ostati jer je ponuđena radna verzija na štetu radnika.

- U materijalnom smislu, sve je u rukama poslodavaca, a ne znam zašto bi poslodavac dao neko pravo ako ne mora. Takođe, ministarstvo se posebno baziralo na zapošljavanje mladih ljudi, ali to ovaj tekst ne nudi, imajući u vidu činjenicu da je čak predviđeno i produženje radnog vijeka. Kolektivni ugovori u ponuđenom tekstu su dati tako da možete pregovarati, ali nikad nećemo zaključiti taj ugovor posebno jer se iz njega isključila Vlada RS. Ovaj zakon najteže pogađa radnike u privredi - kazala je ona.

Dodala je da će konačnu odluku sindikat donijeti u narednih nekoliko dana, te naglasila da sindikat ima odgovor ako zakon bude usvojen bez njihove saglasnosti.

Savanović je istakao da ponuđena radna verzija ima dobrih rješenja i da nije tako kao što u sindikatu tvrde. On je još jednom pozvao na dijalog socijalnih partnera kako bi došli do najboljih rješenja.

Radnom verzijom novog zakona o radu RS preciznije su definisani uslovi zbog kojih poslodavci mogu radniku dati otkaz, kolektivni ugovori biće ograničeni na tri godine, najniža plata biće utvrđivana svake godine, dok je start za godišnji odmor povećan na 20 radnih dana, s tim da će radnici dobijati još po dan odmora na svake četiri godine staža, dok je u sadašnjem zakonu na svake tri. Vlada je u radnoj verziji predvidjela tri opcije za obračun naknade za minuli rad, dok ugovori na određeno mogu biti potpisani na dvije godine, uz određene izuzetke kada mogu trajati i duže.

Zakon do kraja godine

Milenko Savanović je istakao da očekuje da ćemo konačan stav sindikata dobiti u narednih nekoliko dana i da će novi zakon o radu RS vrlo brzo ići u proceduru, te da bi trebalo da bude donesen do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana