Посљедње зимско рачунање времена у БиХ?

nezavisne.com
Посљедње зимско рачунање времена у БиХ?

Бањалука - У ноћи између суботе и недјеље почиње зимско рачунање времена, односно помјерање за један сат уназад, тако да се три часа рачуна као два, а уколико се БиХ сложи с већином европских земаља, ово је претпосљедњи пут да ће помјерити казаљке (остаје још у марту идуће године), а посљедње зимско.

Како је "Независним" речено у Институту за мјеритељство БиХ, наша држава ће своје законодавство ускладити с одредбама ЕУ, а судећи према резултатима велике анкете Европске комисије, већина Европљана се изјаснила да жели љетно рачунање времена.

Европска комисија објавила је приједлог за укидање полугодишњег помјерања сата у Европској унији у 2019. години, и тако је дала државама чланицама слободу да одлуче желе ли задржати љетно или зимско рачунање времена.

Подсјећања ради, према приједлогу, посљедње обавезно помјерање казаљки за државе чланице ЕУ ће бити у марту 2019. године, а државе које се ипак одлуче вратити на зимско рачунање времена, моћи ће сат помјерити још једном у октобру идуће године.

Европска комисија је предложила да се у земљама чланицама ЕУ укине сезонско помјерање времена, због, како је наведено, смањења трошкова и ефикаснијег кориштења времена.

Према подацима Европске комисије, јавна расправа о приједлогу за директиву о укидању сезонског помјерања времена траје до 12. новембра ове године, а након тога ће се знати да ли ће директива бити усвојена или не.

"Институт за мјеритељство БиХ је припремио Приједлог закона о званичном времену у БиХ, у процедури је прибављање мишљења релевантних институција, након чега ће тако комплетиран материјал бити упућен Савјету министара БиХ", казали су за "Независне" у Институту за мјеритељство БиХ.

Иако је раније речено да ће чланицама ЕУ бити остављено на вољу да саме изаберу да ли ће се одлучити за љетно или зимско рачунање времена, Жан-Клод Јункер, предсједник Европске комисије, истакао је да сматра да ће на снази остати љетно рачунање времена.

Како је тада навео, Европска комисија је добила резултате велике анкете, у којој је учествовало 4,6 милиона људи, а 80 одсто њих се изјаснило да не жели мијењање времена, те да се већина грађана изјаснила за љетно рачунање.

Јункер је поручио да је вријеме да се престане с помјерањем казаљки на сату.

Према ставовима који су изнесени на званичној страници Европске комисије, мишљења грађана по питању помјерања казаљки су различити.

Коментатор из Румуније истиче да је примјетно да су грађани спремни да усвоје заједнички договорен временски оквир.

"Брига Европске комисије о стресу сезонске промјене референци о времену је стварна и заснована је на економским студијама које истичу спорну ефективност у погледу потрошње енергије и потрошње у здравству. Чини се да усвајање једносатне референце, без обзира на сезону, може олакшати дио бирократског оптерећења за предузећа и појединце", стоји у овом коментару.

А када је у питању Хрватска, како пишу њихови медији, ако ЕУ послуша вољу већине грађана и одлучи се за кориштење љетног рачунања времена, и Хрватска ће морати измијенити своју уредбу како би се прилагодила одлуци ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана