Posljednja šansa za sticanje diplome

Anita Janković Rečević
Posljednja šansa za sticanje diplome

Banjaluka - Studenti koji studiraju po starom nastavnom programu i kojima su do sada rokovi za završetak studija produžavani pet puta dobiće još jednu šansu da dođu do diplome, koja će, ako je suditi prema stavovima nadležnih, biti i posljednja.

Taj dogovor, prema kojem će novi rok za okončanje studija biti oktobar 2020. godine, postignut je u petak na dugo najavljivanom sastanku predstavnika studenata i ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđana Rajčevića.

Resorni ministar je rekao da će do produženja roka doći izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje će ići u korist studenata.

- Rok za okončanje studija biće produžen do kraja akademske 2019/2020. godine i tu inicijativu ćemo uputiti u skupštinsku proceduru što prije. Ovo je konačno i finalno produženje roka i smatram da ćemo ovim riješiti taj problem - rekao je Rajčević.

On očekuje da će do okončanja dogovorenog roka biti smanjen broj starih studenata, kojih trenutno ima oko 2.000 na sva tri ciklusa studija.

- Procjena Vlade RS i ministarstva je da nismo u poziciji da gubimo bilo kojeg visokoobrazovanog čovjeka. Ne možemo uticati na to ko će okončati studije a ko ne, ali imali smo dobru volju da izađemo u susret tim ljudima. Donijeli smo dobro rješenje na obostrano zadovoljstvo - rekao je Rajčević.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić pozdravio je odluku o produženju roka, te naveo da je u kratkom periodu koliko je Rajčević na čelu resornog ministarstva riješeno više pitanja koja su bila od suštinskog značaja za vlasnike indeksa.

- Idemo u inicijativu produženja roka da bismo onima koji stravno žele okončati studije to i omogućili - rekao je Babić.

Predstavnik starih studenata Univerziteta u Banjaluci Jelena Župljanin istakla je da 2.000 studenata nije mala stvar, te pozvala sve one koji ozbiljno namjeravaju da završe studije da već sutra počnu da uče.

- Ovo je posljednja šansa, godinu i po je sasvim dovoljno vremena da ljudi privedu kraju ono što su započeli - rekla je Župljaninova.

Na Univerzitetu u Banjaluci su istakli da je posljednja generacija studenata po Zakonu o univerzitetu na njihovim fakultetima upisana 2007, te ih prema podacima iz septembra prošle godine ima 1.225.

- Na prvom ciklusu studija lani je bilo 840 starih studenata, na postdiplomskim studijima 175, a na doktorskim 210 - kažu na Univerzitetu.

Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić je rekao da će ova visokoobrazovna ustanova poštovati sve što nadležne institucije odluče, ali da je pitanje ko je od tih “starih” istinski student.

- Neki od njih se nikada nisu pojavili na fakultetima posljednjih deset godina. Prema našoj evidenciji ima ih oko 350, a nikada nam se nije javilo više od dvadesetak - rekao je Pašalić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koje je u prethodnom sazivu Vlade RS bilo zaduženo za sektor visokog obrazovanja, istakli su da je Zakon o visokom obrazovanju od 2011. godine mijenjan šest puta, a da je rok starim studentima produžavan pet puta. Posljednji rok za završetak studija bio je 30. septembar prošle godine.

Studentski centar

Srđan Rajčević je najavio da bi useljenje u prvi paviljon Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci moglo početi iduće sedmice.

- Tehnički radovi na renoviranju prvog paviljona su završeni i useljenje studenata se očekuje po dobijanju upotrebne dozvole, što je vrlo blizu - rekao je Rajčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana