Посљедња шанса за стицање дипломе

Анита Јанковић Речевић
Посљедња шанса за стицање дипломе

Бањалука - Студенти који студирају по старом наставном програму и којима су до сада рокови за завршетак студија продужавани пет пута добиће још једну шансу да дођу до дипломе, која ће, ако је судити према ставовима надлежних, бити и посљедња.

Тај договор, према којем ће нови рок за окончање студија бити октобар 2020. године, постигнут је у петак на дуго најављиваном састанку представника студената и министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђана Рајчевића.

Ресорни министар је рекао да ће до продужења рока доћи измјенама и допунама Закона о високом образовању, које ће ићи у корист студената.

- Рок за окончање студија биће продужен до краја академске 2019/2020. године и ту иницијативу ћемо упутити у скупштинску процедуру што прије. Ово је коначно и финално продужење рока и сматрам да ћемо овим ријешити тај проблем - рекао је Рајчевић.

Он очекује да ће до окончања договореног рока бити смањен број старих студената, којих тренутно има око 2.000 на сва три циклуса студија.

- Процјена Владе РС и министарства је да нисмо у позицији да губимо било којег високообразованог човјека. Не можемо утицати на то ко ће окончати студије а ко не, али имали смо добру вољу да изађемо у сусрет тим људима. Донијели смо добро рјешење на обострано задовољство - рекао је Рајчевић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Немања Бабић поздравио је одлуку о продужењу рока, те навео да је у кратком периоду колико је Рајчевић на челу ресорног министарства ријешено више питања која су била од суштинског значаја за власнике индекса.

- Идемо у иницијативу продужења рока да бисмо онима који стравно желе окончати студије то и омогућили - рекао је Бабић.

Представник старих студената Универзитета у Бањалуци Јелена Жупљанин истакла је да 2.000 студената није мала ствар, те позвала све оне који озбиљно намјеравају да заврше студије да већ сутра почну да уче.

- Ово је посљедња шанса, годину и по је сасвим довољно времена да људи приведу крају оно што су започели - рекла је Жупљанинова.

На Универзитету у Бањалуци су истакли да је посљедња генерација студената по Закону о универзитету на њиховим факултетима уписана 2007, те их према подацима из септембра прошле године има 1.225.

- На првом циклусу студија лани је било 840 старих студената, на постдипломским студијима 175, а на докторским 210 - кажу на Универзитету.

Професор на Универзитету у Источном Сарајеву Стево Пашалић је рекао да ће ова високообразовна установа поштовати све што надлежне институције одлуче, али да је питање ко је од тих “старих” истински студент.

- Неки од њих се никада нису појавили на факултетима посљедњих десет година. Према нашој евиденцији има их око 350, а никада нам се није јавило више од двадесетак - рекао је Пашалић.

У Министарству просвјете и културе РС, које је у претходном сазиву Владе РС било задужено за сектор високог образовања, истакли су да је Закон о високом образовању од 2011. године мијењан шест пута, а да је рок старим студентима продужаван пет пута. Посљедњи рок за завршетак студија био је 30. септембар прошле године.

Студентски центар

Срђан Рајчевић је најавио да би усељење у први павиљон Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци могло почети идуће седмице.

- Технички радови на реновирању првог павиљона су завршени и усељење студената се очекује по добијању употребне дозволе, што је врло близу - рекао је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана