Послије увозног меса контрола на фармама

М. Л.
Послије увозног меса контрола на фармама

Бањалука - Контрола фарми, клаоница, мљекара и рибњака на подручју Бањалуке почела је јуче, а под лупом градских инспектора наћи ће се месо, јаја, риба и млијеко.

Узети узорци биће контролисани на ниво присутности антибиотика, хормона, тешких метала, пестицида и других штетних материја.

- Прошле седмице извршили смо контролу меса из увоза, а ове крећемо са домаћим произвођачима - истакао је начелник бањалучког Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман и нагласио да се контроле спроводе плански с циљем превентивног дјеловања. Узорци се шаљу у лабораторије у Бањалуци, Београду, Сарајеву и Мостару, а резултати се очекују за мјесец.

Градска инспекција је прошле седмице заједно са представницима Института за јавно здравство РС и Института “Васо Бутозан” узела узорке меса из увоза у тржним центрима на подручју Бањалуке, након што је вијест о појави меса обољелих крава из Пољске на европском тржишту узбуркала јавност. Резултати анализе се очекују ове седмице. 

Иако је Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила да на домаћем тржишту нема спорног меса из Пољске, у Градској управи Бањалука тада су навели да градска инспекција жели да додатним контролама утврди квалитет меса из увоза, без обзира на то из које земље долази.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана