Poskupljuje svinjsko meso

Anita Janković
Poskupljuje svinjsko meso

Banjaluka - Cijene tovljenih svinja u posljednjih nekoliko dana skočile su za 15 odsto, a u narednom periodu očekuje se novi talas poskupljenja za još najmanje isto toliko, pa trgovci već kalkulišu i podižu cijene svinjskog mesa i prerađevina.

Cijena tovljenika u kratkom vremenu porasla je za 40 do 70 feninga po kilogramu zato što je smanjena ponuda ovog mesa u RS, a po svim prilikama moglo bi manjkati i svinjetine iz uvoza. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić pojašnjava da su domaći farmeri podigli cijenu tovljenika po ugledu na stočare u Evropi i Srbiji. On je objasnio da je problem nastao zbog toga što je Evropska unija izvezla velike količine svinjskog mesa u Kinu, pa trenutno vlada ogromna potražnja.

- Ruku na srce, posljednjih nekoliko mjeseci vladala je nerentabilna cijena svinja i bilo je neminovno da dođe do poskupljenja. Uskoro očekujemo novo uvećanje cijena za oko 15 odsto, koje će potrajati do dva mjeseca - rekao je Maljčić.

On smatra da, uprkos poskupljenjima, trgovci ne bi trebalo da formiraju nove cijene u mesnicama i marketima jer to nisu činili ni kada je živa stoka bila od 30 do 40 odsto ispod realne cijene.

- Mesari već duže vrijeme ubiru ekstraprofit zato što je cijena "žive vage" svinjskog mesa bila 2,30 KM, a prosječna prodajna cijena svježeg mesa oko osam KM - rekao je Maljčić i dodao da tovne svinje sada koštaju od 2,70 do tri KM po kilogramu, bez PDV-a. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da otkupna cijena goveda još nije porasla, ali da je neminovno da se to desi u naredna dva mjeseca.

- Bikovi se trenutno otkupljuju za 3,70 do 3,80 KM po kilogramu, a krave od 2,50 do tri marke po kilogramu. Međutim, krenuo je izvoz za Tursku, stiže Kurban-bajram, a rašće i potražnja mesa za pravljenje peka, što će dovesti do toga da se sva stoka u BiH rasproda - rekao je Usorac.

U banjalučkoj mesnici "Lazo" svinjsko meso je već skuplje za oko pola marke, odnosno od pet do šest odsto.

- Farmeri su podigli cijene pa moramo i mi. Za sada je to poskupljenje minimalno, ali nakon druge faze skoka cijena tovljenika meso će biti osjetno skuplje - rekli su u ovoj mesnici i dodali da kilogram svinjskog mesa prodaju za osam do devet KM, a junetine za 11 do 14 KM. 

Sekretar Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović tvrdi da nema realnog osnova za podizanje cijena mesa. 

- Proizvođači stvaraju atmosferu nestašice žive stoke kako bi povećali tražnju i lakše prodali meso, ali platežna moć domaćeg potrošača je mala i sve što poskupi utiče samo na neminovno smanjenje tražnje. Razmišljanje farmera je logično, ali realno nije sprovodljivo - rekao je Petrović.

Srbija

Prema riječima Dragovana Petrovića, meso u Srbiji je za 15 do 20 odsto jeftinije u odnosu na RS. On je naglasio da zbog toga nije u redu da u RS podižu cijene i da se ravnaju sa Srbijom.

- Vjerujem da se proizvođači teško pokrivaju, i da zajedno sa potrošačima najgore prolaze, te da su trgovci ti koji ubiru profit. Međutim, u RS ništa više ne smije da poskupi jer građani nemaju novca - istakao je Petrović. 

Cijene kilograma mesa

svinjetina od 8 do 9 KM

junetina od 11 do 14 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana