Поскупљује свињско месо

Анита Јанковић
Поскупљује свињско месо

Бањалука - Цијене товљених свиња у посљедњих неколико дана скочиле су за 15 одсто, а у наредном периоду очекује се нови талас поскупљења за још најмање исто толико, па трговци већ калкулишу и подижу цијене свињског меса и прерађевина.

Цијена товљеника у кратком времену порасла је за 40 до 70 фенинга по килограму зато што је смањена понуда овог меса у РС, а по свим приликама могло би мањкати и свињетине из увоза. Предсједник Удружења узгајивача свиња Мишо Маљчић појашњава да су домаћи фармери подигли цијену товљеника по угледу на сточаре у Европи и Србији. Он је објаснио да је проблем настао због тога што је Европска унија извезла велике количине свињског меса у Кину, па тренутно влада огромна потражња.

- Руку на срце, посљедњих неколико мјесеци владала је нерентабилна цијена свиња и било је неминовно да дође до поскупљења. Ускоро очекујемо ново увећање цијена за око 15 одсто, које ће потрајати до два мјесеца - рекао је Маљчић.

Он сматра да, упркос поскупљењима, трговци не би требало да формирају нове цијене у месницама и маркетима јер то нису чинили ни када је жива стока била од 30 до 40 одсто испод реалне цијене.

- Месари већ дуже вријеме убиру екстрапрофит зато што је цијена "живе ваге" свињског меса била 2,30 КМ, а просјечна продајна цијена свјежег меса око осам КМ - рекао је Маљчић и додао да товне свиње сада коштају од 2,70 до три КМ по килограму, без ПДВ-а. 

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да откупна цијена говеда још није порасла, али да је неминовно да се то деси у наредна два мјесеца.

- Бикови се тренутно откупљују за 3,70 до 3,80 КМ по килограму, а краве од 2,50 до три марке по килограму. Међутим, кренуо је извоз за Турску, стиже Курбан-бајрам, а рашће и потражња меса за прављење пека, што ће довести до тога да се сва стока у БиХ распрода - рекао је Усорац.

У бањалучкој месници "Лазо" свињско месо је већ скупље за око пола марке, односно од пет до шест одсто.

- Фармери су подигли цијене па морамо и ми. За сада је то поскупљење минимално, али након друге фазе скока цијена товљеника месо ће бити осјетно скупље - рекли су у овој месници и додали да килограм свињског меса продају за осам до девет КМ, а јунетине за 11 до 14 КМ. 

Секретар Удружења потрошача РС Драгован Петровић тврди да нема реалног основа за подизање цијена меса. 

- Произвођачи стварају атмосферу несташице живе стоке како би повећали тражњу и лакше продали месо, али платежна моћ домаћег потрошача је мала и све што поскупи утиче само на неминовно смањење тражње. Размишљање фармера је логично, али реално није спроводљиво - рекао је Петровић.

Србија

Према ријечима Драгована Петровића, месо у Србији је за 15 до 20 одсто јефтиније у односу на РС. Он је нагласио да због тога није у реду да у РС подижу цијене и да се равнају са Србијом.

- Вјерујем да се произвођачи тешко покривају, и да заједно са потрошачима најгоре пролазе, те да су трговци ти који убиру профит. Међутим, у РС ништа више не смије да поскупи јер грађани немају новца - истакао је Петровић. 

Цијене килограма меса

свињетина од 8 до 9 КМ

јунетина од 11 до 14 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана