Поскупљује гориво у Српској

blic.rs
Поскупљује гориво у Српској

Бањалука - На бензинским пумпама у Републици Српској већ данас се може очекивати благо повећење цијена горива.

Цијене горива износиће 1,84 до 1,89 конвертибилних марака по литри, у зависности од територије на којој се бензинска пумпа налази.

Ово је за „Блиц.рс " рекао секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак.

То значи да ће гориво да поскупи до 7 пфенига по литри.

Берак каже да су цијене сирове нафте на свјетском тржишту достигле скоро 65 долара по барелу, што је повећање за готово 20 одсто, обзиром да је 8. октобра цијена сирове нафте на свјетском тржишту износила 55 долара по барелу.

"Рафинерије у окружењу повећале су цијене нафте и нафтних деривата, па су и дистрибутери у РС принуђени на повећање цијена горива на бенсинским пумпама", објашњава Берак.

Додаје да је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) најавила значајно поштовање споразума о смањењу производње нафте, са циљем да цијена овог енергента на свјетском тржишту буде повећана.

"Такође, занимљиво је исктакнути чињеницу да је долар ојачао, што обично није случај када расте цијена сирове нафте на свјетском тржишту", каже Берак.

По његовим ријечима, ако буде усвојено најављено повећање акциза на гориво за 15 пфенига по литри, то значи да ће гориво у малопродаји бити скупље за 15 пфенига плус ПДВ, односно за 18 пфенига по литри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана