Poskupljuje brašno, cijene hljeba miruju

M. Č.
Poskupljuje brašno, cijene hljeba miruju

Banjaluka - Brašno će od decembra poskupjeti za dva do četiri feninga po kilogramu, ali pekari tvrde da to neće uticati na cijene hljeba.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos istakao je da će brašno poskupjeti jer je došlo do rasta cijena pšenice u Srbiji i Mađarskoj, iz kojih uvozimo najviše hljebnog žita. On je istakao da je u posljednjih mjesec pšenica u Srbiji poskupjela sa 17,5 na 22,5 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je u Mađarskoj povećana sa 175 na 205 evra po toni. Kazao je da će ove godine biti uvezeno između 50.000 i 100.000 tona pšenice.

- Nećemo odmah povećavati cijene jer još postoje određene zalihe. Ipak, narednog mjeseca brašno će poskupjeti između dva i četiri feninga po kilogramu, odnosno oko jedne marke po vreći od 25 kilograma - kazao je Kos i dodao da se cijena vreće brašna od 25 kilograma tip 500 u maloprodaji kreće od 15 i 18 KM.

U preduzeću "Žitopromet" u Bijeljini potvrdili su da se narednih dana očekuje rast cijena brašna od 10 do 15 odsto, srazmjerno rastu cijena pšenice na svjetskoj berzi i u zemljama okruženja.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić kaže da bez obzira na rast cijena brašna neće doći do poskupljenja hljeba.

- To nije značajno poskupljenje i nema razloga da dođe do povećanja cijena pekarskih proizvoda - naglasio je Trivić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana