Поскупљује брашно, цијене хљеба мирују

М. Ч.
Поскупљује брашно, цијене хљеба мирују

Бањалука - Брашно ће од децембра поскупјети за два до четири фенинга по килограму, али пекари тврде да то неће утицати на цијене хљеба.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос истакао је да ће брашно поскупјети јер је дошло до раста цијена пшенице у Србији и Мађарској, из којих увозимо највише хљебног жита. Он је истакао да је у посљедњих мјесец пшеница у Србији поскупјела са 17,5 на 22,5 динара по килограму без ПДВ-а, док је у Мађарској повећана са 175 на 205 евра по тони. Казао је да ће ове године бити увезено између 50.000 и 100.000 тона пшенице.

- Нећемо одмах повећавати цијене јер још постоје одређене залихе. Ипак, наредног мјесеца брашно ће поскупјети између два и четири фенинга по килограму, односно око једне марке по врећи од 25 килограма - казао је Кос и додао да се цијена вреће брашна од 25 килограма тип 500 у малопродаји креће од 15 и 18 КМ.

У предузећу "Житопромет" у Бијељини потврдили су да се наредних дана очекује раст цијена брашна од 10 до 15 одсто, сразмјерно расту цијена пшенице на свјетској берзи и у земљама окружења.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић каже да без обзира на раст цијена брашна неће доћи до поскупљења хљеба.

- То није значајно поскупљење и нема разлога да дође до повећања цијена пекарских производа - нагласио је Тривић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана