Поскупљење пало због мањка анализа

А. Ј. Р.
Поскупљење пало због мањка анализа

Бањалука - Одлука о минималним цијенама обуке за возаче према којој би кандидати час вожње за “Б” категорију требало да плаћају 30,50 КМ није добила зелено свјетло од Министарства финансија и трезора БиХ јер спорни документ не садржи фискалну процјену, као ни упоредне податке са земљама региона.

Истакли су то у Министарству финансија БиХ, чиме су потврдили писање “Гласа Српске” да је тај ресор дао негативно мишљење на Нацрт одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче. У министарству су навели да је њихов Сектор за буџет од Министарства комуникација и транспорта БиХ, које је припремало спорни нацрт, затражио допуну образложења, података и информације у одлуци.

- С обзиром на то да нам није достављена ни фискална процјена, као ни упоредни подаци из земаља региона затражена је допуна. Министарство транспорта и комуникација БиХ доставиће нам измијењени нацрт одлуке, након чега ћемо изнијети свој став - рекли су у Министарству финансија и трезора БиХ.

Подсјећамо, Министарство комуникација и транспорта БиХ донијело је у мају прошле године Преднацрт одлуке о минималним цијенама, који је након тога упућен на мишљење надлежним органима за образовање у ентитетским и кантоналним министарствима. Након што су ставови свих надлежних тијела били позитивни, изузев мишљења Завода за образовање одраслих, Министарство комуникација је припремило Нацрт одлуке. Тај документ касније је добио зелено свјетло и на јавним консултацијама грађана. Чекало се само да Министарство финансија и Савјет министара БиХ дају сагласност на тај документ како би ауто-школе добиле нове цјеновнике према којима би обука за “Б” категорију износила око 1.300 умјесто досадашњих 600 КМ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана