Poskupljenje obuke za vozače u leru

Anita Janković-Rečević
Poskupljenje obuke za vozače u leru

Banjaluka - Odluka o poskupljenju obuke za buduće vozače u BiH, koja se najavljuje duže od godinu dana, još neko vrijeme neće ugledati svjetlost dana jer Ministarstvo komunikacija i transporta BiH sprovodi dodatne analize cijena koje su trenutno aktuelne u auto-školama.

U Ministarstvu komunikacija tvrde da su u toku završne aktivnosti pri konačnom formiranju prijedloga odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače. Prema nacrtu tog dokumenta, predložena cijena časa vožnje za B kategoriju iznosi 30,50 KM.

U ovom ministarstvu pojašnjavaju da trenutno sprovode dodatne analize postojećeg stanja obračuna i utvrđivanja cijene osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, što je obaveza prije dostavljanja pomenute odluke Savjetu ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

- Od nadležnih organa za obrazovanje zatražili smo podatke o najnižoj i najvišoj cijeni osposobljavanja vozača B kategorije po kojoj naplaćuju auto-škole koje imaju ovjerene cjenovnike i odobrenje za obavljanje djelatnosti, a tražili smo i prosječne cijene obuke za tu kategoriju - pojasnili su u Ministarstvu komunikacija.

Nadležne zanima i koliki su troškovi polaganja ispita za vozača, odnosno koliko iznose naknade za polaganje testova, prve pomoći i vožnje.

- Zatražena je i informacija da li nadležni organi za obrazovanje naplaćuju određene takse ili naknade prilikom izdavanja odobrenja auto-školi za obavljanje djelatnosti, te koliko one iznose - kažu u Ministarstvu komunikacija i dodaju da još nisu dobili tražene podatke od nadležnih organizacija. 

Predsjednik Udruženja auto-škola regije Bijeljina Mile Purić smatra da je neophodno što prije usvojiti minimalnu cijenu obuke za vozače jer se samo na taj način može uvesti red u ovu djelatnost.

- Minimalna cijena od 20 KM po času propisana je još 2007. godine, ali se pojedine škole toga ne pridržavaju i spuštanjem cijena proizvode serijske kandidate. Izdaju duplo više potvrda nego što mogu da obuče vozača. Na taj način gube kandidati jer, umjesto 35 časova, nerijetko odvezu 25, a gubi i država zbog manje poreza - kategoričan je Purić.   

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijelo je u maju prošle godine prednacrt odluke o minimalnim cijenama, koji je dobio zeleno svjetlo nadležnih organa za obrazovanje u FBiH i kantonima, dok su negativno mišljenje uputili Zavod za obrazovanje odraslih RS i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

P cijene

Prema nacrtu odluke o minimalnim cijenama u auto-školama, budući vozači će čas teoretske nastave plaćati sedam maraka. Kandidati koji se budu obučavali za A kategoriju čas vožnje će plaćati 36,60 KM, a za C kategoriju 61 marku. Najviše novca moraće izdvojiti oni koju budu željeli da voze autobus jer će čas za D kategoriju koštati 91,50 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana