Поскупљење обуке за возаче у леру

Анита Јанковић-Речевић
Поскупљење обуке за возаче у леру

Бањалука - Одлука о поскупљењу обуке за будуће возаче у БиХ, која се најављује дуже од годину дана, још неко вријеме неће угледати свјетлост дана јер Министарство комуникација и транспорта БиХ спроводи додатне анализе цијена које су тренутно актуелне у ауто-школама.

У Министарству комуникација тврде да су у току завршне активности при коначном формирању приједлога одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче. Према нацрту тог документа, предложена цијена часа вожње за Б категорију износи 30,50 КМ.

У овом министарству појашњавају да тренутно спроводе додатне анализе постојећег стања обрачуна и утврђивања цијене оспособљавања кандидата за возача моторних возила, што је обавеза прије достављања поменуте одлуке Савјету министара БиХ на разматрање и усвајање.

- Од надлежних органа за образовање затражили смо податке о најнижој и највишој цијени оспособљавања возача Б категорије по којој наплаћују ауто-школе које имају овјерене цјеновнике и одобрење за обављање дјелатности, а тражили смо и просјечне цијене обуке за ту категорију - појаснили су у Министарству комуникација.

Надлежне занима и колики су трошкови полагања испита за возача, односно колико износе накнаде за полагање тестова, прве помоћи и вожње.

- Затражена је и информација да ли надлежни органи за образовање наплаћују одређене таксе или накнаде приликом издавања одобрења ауто-школи за обављање дјелатности, те колико оне износе - кажу у Министарству комуникација и додају да још нису добили тражене податке од надлежних организација. 

Предсједник Удружења ауто-школа регије Бијељина Миле Пурић сматра да је неопходно што прије усвојити минималну цијену обуке за возаче јер се само на тај начин може увести ред у ову дјелатност.

- Минимална цијена од 20 КМ по часу прописана је још 2007. године, али се поједине школе тога не придржавају и спуштањем цијена производе серијске кандидате. Издају дупло више потврда него што могу да обуче возача. На тај начин губе кандидати јер, умјесто 35 часова, неријетко одвезу 25, а губи и држава због мање пореза - категоричан је Пурић.   

Министарство комуникација и транспорта БиХ донијело је у мају прошле године преднацрт одлуке о минималним цијенама, који је добио зелено свјетло надлежних органа за образовање у ФБиХ и кантонима, док су негативно мишљење упутили Завод за образовање одраслих РС и Министарство финансија и трезора БиХ.

П цијене

Према нацрту одлуке о минималним цијенама у ауто-школама, будући возачи ће час теоретске наставе плаћати седам марака. Кандидати који се буду обучавали за А категорију час вожње ће плаћати 36,60 КМ, а за Ц категорију 61 марку. Највише новца мораће издвојити они коју буду жељели да возе аутобус јер ће час за Д категорију коштати 91,50 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана