Poskupjelo gorivo, šišanje, toalet-papir …

nezavisne.com
Poskupjelo gorivo, šišanje, toalet-papir …

Banjaluka - Najznačajnija poskupljenja osnovnih životnih potrepština u RS posljednja tri mjeseca odrazila su se na gorivu, odjeći, higijenskim proizvodima, pojedinim mesnim proizvodima i određenoj vrsti hrane, pokazuje statistika, ali i novčanici potrošača.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u odnosu na maj, kada je primjetan porast cijena većine osnovnih stvari koje su potrebne domaćinstvu, u junu su niže cijene za nekoliko feninga evidentirane na brašnu i hljebu, voću, povrću, a pad cijena uočen je i na namještaju, bijeloj tehnici i kožnoj obući, dok su cijene komunalija i ogreva ostale iste.

Građane najviše brine skok cijena goriva, što je i najveći preduslov za porast svih drugih cijena u budućem periodu.

Na primjer, litar dizela, prema podacima Zavoda, u aprilu je koštao 2,12 KM, u maju 2,16, a u junu 2,20 KM, a slično je i sa benzinom 95 i 98, čija cijena je od aprila do juna porasla sa 2,13 na 2,21, odnosno 2,22 na 2,31 KM.

Podsjećamo i da je nedavno ponovo došlo do poskupljenja goriva na pojedinim benzinskim pumpama i ono je trenutno, u odnosu na junske cijene, skuplje za oko pet feninga po litru, što zavisi od pumpe do pumpe.

Potrošače je dočekalo i poskupljenje meda, koji je u aprilu po kilogramu koštao 15,93 KM, dok je u junu njegova cijena bila 16,16 KM, kao i riže i piletine za oko deset feninga.

Rast cijena uočen je i na frizerskim uslugama, ali i na higijenskim proizvodima kao što su sapuni, šamponi, paste za zube pa i toaletni papir.

U junskom biltenu jeftinija je kafa za oko 0,25 KM, čokolada za oko 0,20 KM po kilogramu, kao i rakija šljivovica za oko 1,5 KM po litru.

Slaviša Kajkut iz Udruženja “Reakcija”, koje se bavi zaštitom prava potrošača, kaže za “Nezavisne”, da su u svojim analizama primijetili blagu stagnaciju rasta cijena osnovnih životnih namirnica, ali to je, kako kaže, “zatišje pred buru”.

“Vidimo da je i u proteklih deset dana došlo do povećanja cijena goriva, što je svakako preduslov za poskupljenja i mi možemo da očekujemo blagi porast cijena osnovnih namirnica, što je udar na potrošače”, kaže Kajkut.

Dodaje da se to zove poskupljenje na mala vrata i izvodi se polako, a potrošači kroz dogledno vrijeme to i osjete na svom džepu.

Saša Trivić, vlasnik “Krajina klasa”, rekao je za “Nezavisne” da nije primijetio niže cijene brašna u tom periodu.

“Što se tiče eventualnog poskupljenja, to zavisi od pšenice, koja je, kako sam upućen, ove godine lošeg kvaliteta. Koliko će to uticati na cijenu ne znam”, kaže Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana