Posjeta mjestima stradanja Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka

Srna
Posjeta mjestima stradanja Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka

Vitez - Članovi Međureligijskog vijeća BiH posjetili su danas mjesta stradanja Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka na lokalitetima Kazani kod Sarajeva, Križančevo Selo i Kruščicu u opštini Vitez, te Korićanske stijene u opštini Kneževo.

U Križančevu selu molitvu je služio kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, dok je u Kruščici molitvu služio predsjednik jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin.


Na Korićanskim stjenama molitvu je predvodio zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je jutros na lokalitetu Kazana služio molitvu sarajevskim Srbima ubijenim tokom posljednjeg rata.

Pred odlazak na Kazane, vladika Grigorije koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske i predsjedavajući Međureligijskog vijeća, rekao je da kreće na hodočašće da bi se odala počast svim žrtvama i da taj put treba preći u tišini.

U delegaciji Međureligijskog vijeća BiH bili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, koji je pozdravio organizovnje zajedničkog obilaska stratišta i izrazio nadu da ovo neće biti poslednji put.

Miinistar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je da obilazak stratišta predstavlja istorijski dan za BiH.

"Priznanje, osuda i sjećanje na nevino stradale žrtve je jedini način da generacijama koje dolaze obezbjedimo stabilnu i sigurnu budućnost", rekla je Borovčeva.

Ona je istakla da su današnjim zajedničkim obilaskom stratišta vjerski lideri, ali i svi koji su danas bili sa njima na najbolji način ličnim primjerom svim građanima BiH pokazali na koji način se treba ophoditi prema žrtvama, ali i jedni prema drugima.

Ministar za ljudska prava BiH smatra da je današnji obilazak stratišta svojevrstan čas istorije koji je sve podsjetio na pogubnost i besmisao sukoba ali i predstvlja opomenu da se nikad i nikome takvo zlo ne ponovi.

"Smatram kako je vrijeme da i politički lideri zajedno počnu obilaziti stratišta. To će biti način da se na ličnom primjeru pokaže volja za izgradnjom povjerenja, jačanju dijaloga i tolerancije kao i spremnost za samokritično preispitivanje vlastitih stavova i ubjeđenja, a za dobrobit svih građana BiH", dodala je ona.

Međureligijsko vijeće BiH današnji obilazak stratišta organizovalo je radi skretanja pažnje na neophodnost poštovanja svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Posjeta je završena sastankom predstavnika Međureligijskog vijeća sa Borovčevom na kojem je razmotrena mogućnost intenziviranja saradnje, a naročito na planu zajedničkog djelovanja, radi postizanja većeg stepena razumijevanja, kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, što je osnov za bezbjednu i stabilnu budućnost svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana