Посебан рад за таленте, више провјера знања, неограничен мандат директорима школа

Драгана Келеч
Посебан рад за таленте, више провјера знања, неограничен мандат директорима школа

Бањалука - Увођење мале матуре, подизање дисциплине и безбједности у школама, већа подршка талентованим ђацима и неограничен мандат директорима уколико се покажу као квалитетан кадар неке су од новина које доноси преднацрт закона о основном образовању и васпитању РС.

Будуће законско рјешење тренутно је у форми радне верзије и доступно је на страници Министарства просвјете и културе РС, у којем истичу да њиме настоје да ријеше многе недоумице и отклоне уочене проблеме како би унаприједили квалитет основног образовања.

У контурама новог закона предвиђено је увођење мале матуре у деветим разредима и екстерне провјере постигнућа ученика у другој и трећој тријади, што значи да ће се под лупом наћи и знање у нижим разредима.

- Мала матура је од великог значаја јер ће, између осталог, бити од користи и при упису ученика у средње школе - рекли су у Министарству просвјете истичући да је предвиђено и доношење правилника који ће се тицати спровођења мале матуре, дисциплине ученика и њихове безбједности, а о чему ће говорити тек након доношења новог закона.

У радној верзији новог закона акценат је стављен и на подршку талентованој дјеци како би што боље развијали знања и вјештине. У том правцу предвиђено је извођење индивидуалне наставе по посебним програмима за рад са надареном дјецом.

Што се тиче просвјетних радника, једна од новина је приједлог да наставници, стручни сарадници и директори при запослењу морају имати 240 ECTS бодова, с тим да неће бити тражено дошколовање кадра који већ ради, а има 180 бодова. Предложена рјешења су усклађена и са Законом о систему јавних служби, што се одразило и на именовање директора. Предложено је да умјесто школског одбора директоре именује министар.

- Новим законом је предвиђено да нема ограничења у броју мандата директора, јер се дешава да врло квалитетни људи, који континуирано раде на побољшању рада школе, прекидају тај процес због законског условљавања - кажу у Министарству просвјете.

Важећим законом је прописано да директор може имати два узастопна мандата у једној школи.

Једном од одредаба преднацрта закона забрањена је комерцијализација школе у смислу промовисања и рекламирања разних производа и услуга.

- Школа је мјесто гдје се треба посветити само васпитно-образовном процесу. Ова одредба је важна како би ученици били заштићени од било какве врсте манипулације - кажу у Министарству просвјете и културе.

У школама су поздравили предложене новине, а посебно увођење мале матуре и неограничен мандат директорима који беспријекорно обављају свој посао.

- Сјајан потез је увођење мале матуре. То ће искристалисати ко колико зна и донекле смањити притисак који постоји у школама, а посебно у деветим разредима, јер сви желе да олако дођу до петица да би лакше уписали средње школе - каже директор Основне школе "Борисав Станковић" у Бањалуци Раде Крецељ и додаје да је одлично рјешење и што ће добрим директорима бити омогућен неограничен мандат како би најбољи кадар имао континуитет у раду.

Поједини директори школа и просвјетни радници, међутим, нису одушевљени чињеницом да ће убудуће кандидати морати имати 240 ECTS бодова ако желе да раде у просвјети, а не виде оправдање ни за забрану рекламирања одређених производа у школама.

Неки актери из просвјете опрезни су у давању коментара на материјал из којег би требало да изникне нови закон о основном образовању.

- Морамо детаљно изанализирати материјал како бисмо оцијенили шта у њему доноси позитивне, а шта негативне посљедице - рекао је предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић.

Пут до закона

Влада РС би већ у првој половини децембра требало да утврди нацрт закона о основном образовању и васпитању. За први квартал идуће године предвиђене су јавне расправе широм Српске. Послије тога слиједи завршна фаза његовог усвајања у Народној скупштини РС.

Новине које су предвиђене преднацртом закона о основном образовању и васпитању РС

- мала матура у деветом разреду

- екстерна провјера постигнућа ученика у другој и трећој тријади

- извођење индивидуалне наставе по посебним програмима за рад са надареном дјецом

- доношење правилника за спровођење мале матуре, дисциплине ученика и њихове безбједности

- наставници, стручни сарадници и директори при запослењу морају имати 240 ECTS бодова

- забрана комерцијализације школе, односно промовисања и рекламирања производа и услуга

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана