Posao za 81 asistenta na dva javna univerziteta

Srna
Posao za 81 asistenta na dva javna univerziteta

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa rektorima javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslavom Gajaninom i Stevom Pašalićem.

Predsjednik Srpske je rekao da je na današnjem sastanku dogovovreno da 81 asistent bude zaposlen na dva javna univerziteta. Na Univerzitet u Banjaluci biće zaposleno 54, a u Istočnom Sarajevu 27 asistenata.

Dodik je rekao da će biti zaposleni najbolju studenti koji se prijave na konkurs.

Istakao je da je za ove namjene predviđeno 300.000 KM, a ukupno 2,2 miliona KM u sljedećoj godini za plate asistenata.

- Krenuli smo u realizaciju politike zapošljavanja najboljih studenata, kako bi dobili priliku da nastave da se bave naučnim i obrazovnim radom - naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da rektori oba javna univerziteta dobro rade svoj posao, te da je na današnjem sastanku razgovarano i o drugim pitanjima u oblasti viskog obrazovanja.

Predsjednik Srpske je naveo da će od nove godine prosječna plata u visokom obrazovanju i na javnim univerzitetima u Srpskoj biti povećana za dodatnih 120 KM.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da su konkursne procedure za prijem novih asistenata u toku i pozdravio odluku o angažovanju najboljih studenata za dalji rad na univerzitetima.

- I sljedeće godine ćemo nastojati da na univerzitet ulaze najbolji. Umjesto gostujućih nastavnika, nastavu treba da preuzimaju domaći kadrovi. Na taj način će se i sistem rasteretiti - rekao je Gajanin.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da je ovo najbolji način da se mladi i obrazovani ljudi zadrže u Republici Srpskoj.

- Drago mi je da popravljamo kadrovsku proceduru. Želimo da zadržimo najbolje. A ovo je najbolji način da ih zadržimo u našoj zemlji - istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana