Посао за 81 асистента на два јавна универзитета

Срна
Посао за 81 асистента на два јавна универзитета

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас са ректорима јавних универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву Радославом Гајанином и Стевом Пашалићем.

Предсједник Српске је рекао да је на данашњем састанку догововрено да 81 асистент буде запослен на два јавна универзитета. На Универзитет у Бањалуци биће запослено 54, а у Источном Сарајеву 27 асистената.

Додик је рекао да ће бити запослени најбољу студенти који се пријаве на конкурс.

Истакао је да је за ове намјене предвиђено 300.000 КМ, а укупно 2,2 милиона КМ у сљедећој години за плате асистената.

- Кренули смо у реализацију политике запошљавања најбољих студената, како би добили прилику да наставе да се баве научним и образовним радом - нагласио је предсједник Српске.

Додик је истакао да ректори оба јавна универзитета добро раде свој посао, те да је на данашњем састанку разговарано и о другим питањима у области виског образовања.

Предсједник Српске је навео да ће од нове године просјечна плата у високом образовању и на јавним универзитетима у Српској бити повећана за додатних 120 КМ.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да су конкурсне процедуре за пријем нових асистената у току и поздравио одлуку о ангажовању најбољих студената за даљи рад на универзитетима.

- И сљедеће године ћемо настојати да на универзитет улазе најбољи. Умјесто гостујућих наставника, наставу треба да преузимају домаћи кадрови. На тај начин ће се и систем растеретити - рекао је Гајанин.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да је ово најбољи начин да се млади и образовани људи задрже у Републици Српској.

- Драго ми је да поправљамо кадровску процедуру. Желимо да задржимо најбоље. А ово је најбољи начин да их задржимо у нашој земљи - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана