Посао за 3.300 особа

Жељка Домазет
Посао за 3.300 особа

Пале - Завод за запошљавање РС расписаће данас јавни позив за пројекте запошљавања и самозапошљавања за ову годину, а за подстицање запошљавања око 3.300 особа предвиђен је 15,1 милион КМ.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић казао је да је Акционим планом запошљавања за 2016. годину, који је усвојила Влада РС, предвиђен око 15,1 милион марака за подстицај запошљавању.

- Новац су обезбиједили Влада и Завод за запошљавање. Планирамо да запослимо око 3.300 особа у овој години. Прошле године за пројекте запошљавања била су обезбијеђена 9,2 милиона марака, а запослено је 2.700 особа. За ову годину повећавамо намјенска средства за пројекте запошљавања - рекао је Вујичић.

Истакао је да је јуче усвојена одлука о расписивању јавног позива за четири пројекта запошљавања.

- Најважнији је пројекат запошљавања у привреди и њиме је планирано запошљавање 1.770 особа. За овај пројекат је планиран 6,1 милион марака - објаснио је Вујичић.

Други пројекат усмјерен је на запошљавање дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида. План је да кроз њега посао добије 515 особа, а за то је обезбијеђено 2,6 милиона марака.

Ове године биће запослени и приправници, а једна од компоненти тог пројекта подразумијева да посао добије 274 дјеце погинулих бораца.

- Завод ће у потпуности финансирати запошљавање тих приправника. Поред тога планирано је запошљавање још 350 приправника, чиме њихов укупан број достиже 624. Вриједност пројекта запошљавања приправника је нешто испод пет милиона марака - рекао је Вујичић.

Четврти пројекат усмјерен је на запошљавање особа старијих од 45 година. План је да буде запослено 336 особа, а за то су обезбијеђена око 1,4 милиона марака.

- Опредјељење Владе и Завода за запошљавање је да буду запослене категорије становништва које најтеже долазе до посла, демобилисани борци, дјеца погинулих бораца и ратни војни инвалиди. Позивам привреднике да путем јавног конкурса аплицирају за новац који ће бити на располагању - истакао је Вујичић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је да ове пројекте успјешно реализују од 2011. године.

- Влада све ове године показује сензибилитет према најугроженијим и најосјетљивијим категоријама, којима треба највећа помоћ. То су категорије које су произашле из рата, млади људи и старији од 45 година, који тешко долазе до запослења. Влада из године у годину кроз акционе планове заједно са Заводом за запошљавање повећава износ за подстицај запошљавања и тиме показује да води бригу да незапослени дођу до посла. Акценат је на реалном сектору, јер се само у њему ствара нова вриједност, кроз коју се креира акумулација, од које се могу финансирати друге потребе - рекао је Савановић.

Он је казао да ће овај програм трајати и убудуће, јер се показао успјешним.

- Сви који су до сада прошли кроз овај програм су задовољни и показало се да је он оправдан. И наредних година ћемо акценат стављати на ове осјетљиве категорије - рекао је Савановић.

Предсједник Управног одбора Завода за запошљавање Бошко Томић је казао да се већина новца односи на суфинансирање запошљавања код послодаваца.

- Сматрамо да није лако започети властити бизнис уз помоћ средстава која су на располагању. Веома добра опција је да дамо послодавцима подстицаје за запошљавање, јер они имају и програме и пројекте и потребу за радном снагом. Подстицаји ће им добро доћи да приме нове раднике - рекао је Томић и додао да ће велики дио новца бити враћен друштву кроз порезе и доприносе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана