Posao u Srpskoj u 2016. godini dobio 38.151 radnik

Danijela Stokanić
Posao u Srpskoj u 2016. godini dobio 38.151 radnik

Banjaluka - Broj zaposlenih u Srpskoj, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, nastavio je da raste i u prošloj godini u kojoj je radni odnos zasnovao 38.151 radnik, što je deset odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Zaposlenje su 2015. pronašla 34.593 stanovnika, što je bilo za šest odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše radnika prošle godine je zaposleno u prerađivačkoj industriji, trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu. Najveći broj njih, 14.705, posao su dobili na području koje pokriva filijala Zavoda za zapošljavanje Banjaluka. Slijedi područje koje pokriva filijala Doboj sa 7.054 zaposlenih, a potom gradovi na područjima bijeljinske, prijedorske i filijale Istočno Sarajevo. Najmanje stanovnika lani je zaposleno na području filijale Trebinje - 2.983.

Pronalasku novih radnih mjesta doprinijeli su, kažu u Zavodu za zapošljavanje RS, i projekti koje su realizovali prošle godine, a koji će zbog pozitivnih efekata biti nastavljeni i ove godine. Ističu da je za te namjere u ovoj godini planirano 23,5 miliona KM, od kojih sedam miliona ide za nastavak prošlogodišnjih projekata.

- Za nove projekte zapošljavanja u 2017. godini planirano je 16,5 miliona KM. Projekti zapošljavanja kao dio mjera aktivne politike biće usmjereni na podsticanje zapošljavanja u privredi i namijenjeni teže zapošljivim i dugoročno nezaposlenim licima koja aktivno traže zaposlenje - rekli su u Zavodu za zapošljavanje.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić naglašava da je prvi put nakon dužeg perioda zaposlen veći broj radnika u privredi nego ranijih godina.

- Broj zaposlenih u privredi prošle godine povećan je za 7.000, što ranije nije bio slučaj - rekao je Trivić i dodao da je na to uticao niz faktora.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da je evidentno da se broj lica na Zavodu za zapošljavanje smanjuje.

- Broj nezaposlenih pao je ispod 130.000, ali je veliko pitanje koliko je od broja brisanih sa biroa zaposleno u Srpskoj. Većina njih je napustila RS i našla posao u inostranstvu - rekla je Mišićeva i navela da je u istom periodu veliki broj radnika u Srpskoj ostao bez posla.

Cilj vlasti RS, kaže Mišićeva, treba da bude da ima što manje onih koji čekaju posao, a što više onih koji rade i čija će prava poslodavci poštovati.

- Najveći broj zaposlenih imali smo 2008. godine, odnosno pred samo izbijanje ekonomske krize. Od tada, nažalost, linija pada - navela je Mišićeva.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković navodi da treba napraviti analizu koja bi pokazala gdje je zaposlen najveći broj ljudi koji su brisani sa biroa, odnosno da li su radnu knjižicu dobili u javnom ili realnom sektoru.

- Prema nekim pokazateljima, u privredi je zaposleno oko 7.000 ljudi, ali tome su doprinijeli projekti koji su realizovani posredstvom Zavoda za zapošljavanje RS putem kojih je posao dobilo oko 4.000 ljudi. Pitanje je da li bi i njih toliko bilo zaposleno u realnom sektoru bez subvencija - naveo je Duduković i dodao da je trend pada broja nezaposlenih pozitivan, ali da je nezaposlenost i dalje izražena jer je bez posla oko 130.000 građana.

Mjere

U Zavodu za zapošljavanje su kazali da je programom rada za ovu godinu predviđeno i da težište aktivnosti bude usmjereno na mjere politike zapošljavanja.

- To se odnosi na djelovanje na tržištu rada koje ima cilj stvaranje povoljnijih uslova zapošljavanja, podizanje nivoa aktivnosti na tržištu rada i povećanje ukupne zaposlenosti - istakli su u Zavodu za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana