Поруке охрабрења исписали срцем

Ивана Кардум
Поруке охрабрења исписали срцем

Бањалука - Свакодневним пружањем пажње дјеци обољелој од малигних болести треба да покажемо да нису сама у великим биткама које воде, а тако је било и у петак у Музеју РС, гдје су уз цртање, представу, музику и игру бар на тренутак заборавила опаку болест и потешкоће које она носи.

Ликовне радионице симболичног назива “За храбра мала срца” организоване су поводом обиљежавања 15. фебруара, Свјетског дана дјеце обољеле од малигних болести. Ремек-дјела која су посветили управо обољелој дјеци стварали су ученици основних школа “Јован Цвијић”, “Бранко Ћопић”, “Вук Стефановић Караџић” те волонтери из средње Медицинске школе и бањалучке Гимназије.

Шеснаестогодишња ученица Економске школе Данијела Стојчић каже да подршка која се шаље организовањем таквих манифестација њеним другарима много значи како би лакше пребродили борбу с опаким болестима.

- Прије пет година сам и сама имала потешкоћа са здрављем. Сада сам волонтер Удружења “Искра” и трудим се да сваке године обиљежим овај датум јер из свог примјера знам колико та дјеца пате и колико им значе овакви догађаји - рекла је Стојчићева. Инспирација су јој, каже, били интересантни експонати музеја, а одлучила је да црта птице. Радост су донијели и глумци Дјечијег глумачког студија “Рода”, који су уз костиме, реквизите и музичке нумере одиграли представу “Медо чита, пише и рачуна”.

- Задовољство нам је дати свој допринос обиљежавању ове манифестације, којој присуствујемо другу годину заредом. Радо се одазовемо обиљежавању свих важних дјечијих датума, а убрзо ће прољеће раширити своја крила, тако да дијељења радости неће мањкати - рекла је умјетнички руководилац Дјечијег глумачког студија “Рода” Невенка Родић.

Виши музејски педагог Наташа Ного скренула је пажњу да је у посљедње вријеме све већи број дјеце обољеле од малигних болести.

- Када су дјеца у питању, сви смо веома осјетљиви. Није свеједно ни нама који организујемо ове радионице, али радост пронађемо у томе што тим малишанима пружамо прилику да изађу из болничких соба те тешку боју болне бијеле постељине замијене присуством разним културним догађајима - рекла је Ного.

Предсједница Удружења родитеља “Искра” Дијана Берић истакла је да је циљ организовања манифестације пружање подршке обољелој дјеци да би им било показано да нису сама.

- Смисао ове радионице је да здрава дјеца изражавањем својих осјећања, кроз слику и цртеж, пошаљу поруку охрабрења малишанима који се лијече од опаких малигних болести. Њима та подршка значи да би се сутра када оздраве лакше укључили у средину, међу своје вршњаке - истакла је Берићева. Истакла је да у “Родитељској кући” тренутно борави петоро дјеце обољеле од малигних болести, док се у Клиничком универзитетском центру РС лијечи њих 13.

Бански двор

Подршка обољелој дјеци пружена је и у Банском двору, гдје је организована свечана академија. Свечаности су присуствовали дјеца, родитељи, представници институција, донатори, као и  здравствени радници.

Такође, испред “Родитељске куће” пуштени су жути балони, који као знак подршке на овај дан симболично лете небом широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана