Porođaj uživo i uz carski rez

Milijana Latinović
Porođaj uživo i uz carski rez

Banjaluka - Anesteziolozi u Univerzitetskom kliničkom centru RS usavršili su tehnike primjene spinalne anestezije u akušerstvu, tako da stečeno znanje i iskustvo mogu prenositi kolegama iz drugih bolnica.

Istakla je ovo specijalista anesteziologije u Bolnici "Sanibruk" u Torontu Keli En Fedoruk, koja je proteklih dana boravila na UKC-u RS. 

- Ljekari sa kojima sam radila vrlo su edukovani i dobro vladaju tehnikom primjene spinalne anestezije u akušerstvu toliko da mogu trenirati druge ljekare. U njihov napredak uvjerimo se svaki put kada dođemo. Ono što je vrlo važno jeste da su pacijenti bezbjedni - rekla je Keli En Fedoruk, koja je i predavač na Univerzitetu u Torontu.

Dodaje da je, osim ljekara, o prednostima i značaju upotrebe ove anestezije na porođaju važno edukovati i porodilje, te da se već sada vidi značajan napredak u borbi budućih majki da savladaju strah od porođaja sa spinalnom anestezijom.

- Upotreba spinalne anestezije je mnogo bolja za bebu u odnosu na opštu, gdje je ona direktno izložena anestetiku. Majke su budne, čuju plač bebe i vide je odmah nakon poroda. Izuzetno je važan taj prvi kontakt majke sa djetetom i na tome mnogo radimo. Bol nakon poroda s ovom anestezijom je manji u odnosu na bol koji se javlja nakon carskog reza u opštoj anesteziji. Što se tiče nedostataka, može se javiti svrab na koži ili nagon za povraćanjem, ali su oni mnogo manji u odnosu na prednosti - istakla je Fedoruk. Naglašava da se na klinici u kojoj radi 98 odsto planiranih porođaja carskim rezom obavlja sa spinalnom anestezijom, te da se ona koristi i u 85 odsto hitnih slučajeva.

Zahvaljujući znanju i iskustvu koje već dvije godine domaćim ljekarima prenose anesteziolozi iz organizacije "Kibele", UKC je postao i edukativni centar, u kojem znanja i vještine savladavaju anesteziolozi iz drugih bolnica širom Srpske.

-  I ranije smo izvodili tehnike epiduralne anelgezije za porođaj, kao i spinalne za carski rez, ali u manjem obimu. Uz pomoć kolega iz organizacije "Kibele" usavršili smo te tehnike. Prenijeli su nam iskustva u vezi sa porođajem s ovim anestezijama, tako da mi sada obučavamo kolege iz drugih bolnica - istakla je anesteziolog na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje na UKC-u RS Suzana Šobot.

Škola

Suzana Šobot ističe da je ove godine u UKC-u RS prvi put ozvaničena Škola akušerske anestezije.

- Cilj nam je da svake godine organizujemo te škole, da se usavršavamo i budemo sve bolji - rekla je Šobot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana