Порођај уживо и уз царски рез

Милијана Латиновић
Порођај уживо и уз царски рез

Бањалука - Анестезиолози у Универзитетском клиничком центру РС усавршили су технике примјене спиналне анестезије у акушерству, тако да стечено знање и искуство могу преносити колегама из других болница.

Истакла је ово специјалиста анестезиологије у Болници "Санибрук" у Торонту Кели Ен Федорук, која је протеклих дана боравила на УКЦ-у РС. 

- Љекари са којима сам радила врло су едуковани и добро владају техником примјене спиналне анестезије у акушерству толико да могу тренирати друге љекаре. У њихов напредак увјеримо се сваки пут када дођемо. Оно што је врло важно јесте да су пацијенти безбједни - рекла је Кели Ен Федорук, која је и предавач на Универзитету у Торонту.

Додаје да је, осим љекара, о предностима и значају употребе ове анестезије на порођају важно едуковати и породиље, те да се већ сада види значајан напредак у борби будућих мајки да савладају страх од порођаја са спиналном анестезијом.

- Употреба спиналне анестезије је много боља за бебу у односу на општу, гдје је она директно изложена анестетику. Мајке су будне, чују плач бебе и виде је одмах након порода. Изузетно је важан тај први контакт мајке са дјететом и на томе много радимо. Бол након порода с овом анестезијом је мањи у односу на бол који се јавља након царског реза у општој анестезији. Што се тиче недостатака, може се јавити свраб на кожи или нагон за повраћањем, али су они много мањи у односу на предности - истакла је Федорук. Наглашава да се на клиници у којој ради 98 одсто планираних порођаја царским резом обавља са спиналном анестезијом, те да се она користи и у 85 одсто хитних случајева.

Захваљујући знању и искуству које већ двије године домаћим љекарима преносе анестезиолози из организације "Кибеле", УКЦ је постао и едукативни центар, у којем знања и вјештине савладавају анестезиолози из других болница широм Српске.

-  И раније смо изводили технике епидуралне анелгезије за порођај, као и спиналне за царски рез, али у мањем обиму. Уз помоћ колега из организације "Кибеле" усавршили смо те технике. Пренијели су нам искуства у вези са порођајем с овим анестезијама, тако да ми сада обучавамо колеге из других болница - истакла је анестезиолог на Клиници за анестезију и интензивно лијечење на УКЦ-у РС Сузана Шобот.

Школа

Сузана Шобот истиче да је ове године у УКЦ-у РС први пут озваничена Школа акушерске анестезије.

- Циљ нам је да сваке године организујемо те школе, да се усавршавамо и будемо све бољи - рекла је Шобот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана