Породични љекари страхују од отказа

Данијела Стоканић
Породични љекари страхују од отказа

Бањалука - Доктори породичне медицине у Српској побунили су се због иницијативе педијатара, који измјеном Закона о здравственој заштити траже да се лијечење дјеце од седам до 15 година поново препусти њима, јер би, како тврде, због те одлуке без посла могло остати најмање 120 медицинара.

Удружење доктора породичне медицине сматра да је ова иницијатива неоснована и неаргументована и у дугорочном смислу угрожавајућа, док педијатри поручују да више разлога иде у прилог тежњи да се здравствена заштита ове популације врати у руке педијатара, што је био случај до прије седам година.

У Удружењу доктора породичне медицине истакли су да је тренутно око 100.000 ове дјеце регистровано за тимове породичне медицине.

- Увођење новог приступа здравственој заштити, а без промјене стандарда у породичној медицини, довело би до појаве вишка и отказа за око 60 специјалиста породичне медицине и најмање исто толико медицинских техничара. Такође, овај приступ би био географски ограничен, јер је већина педијатријских амбуланти централизована у градовима, због чега се отвара питање ко ће лијечити дјецу у руралним срединама - упозорили су у овом удружењу.

Додали су да примарна здравствена заштита кубури са недовољаним бројем педијатара.

- Треба имати у виду да специјализација педијатрије траје пет година и кошта здравствену установу најмање 75.000 КМ по специјализанту. Да би овај вид рада био примијењен у пракси требало би још 50 педијатара - навели су из Удружења.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да је мишљење доктора породичне медицине легитимно, подсјећајући да још није завршен нацрт закона о  измјени Закона о здравственој заштити.

- У вези са овим питањем водиће се јавна расправа, тако да ће доктори породичне медицине и педијатри имати прилику да изнесу мишљења. На крају ће бити донесен закон који ће покушати да задовољи потребе обје стране. У првом реду ће свакако бити пацијенти - рекао је Богданић.

Предсједница Удружења педијатара РС Јелица Предојевић Самарџић рекла је раније да је много разлога да педијатри поново лијече дјецу од седам до 15 година.

- Неоспорно је да су колеге које раде у породичној медицини често преоптерећени, прије свега патологијом одраслих пацијената, и да једноставно немају довољно времена и могућности да прате драстичне промјене у стилу живота, исхрани и окружењу дјеце које су довеле до бројне и нарастајуће нове патологије у дјечијој популацији - истакла је она и додала да искуства из околних земаља говоре да је педијатар најбољи чувар дјечјег здравља и да је његово мјесто у превентиви и примарној здравственој заштити дјеце незамјенљиво.

Приједлози

У Удружењу доктора породичне медицине РС истакли су да је на недавном састанку са ресорним министром предложено да се измјеном номенклатуре услуга омогући специјалистима породичне медицине да у комплексним случајевима могу упутити дјецу на преглед код педијатра. Предложено је и да систематске прегледе раде мјешовити тимови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана