Poreznici utjerali 62,44 miliona duga

Vedrana Kulaga
Poreznici utjerali 62,44 miliona duga

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naplatila je prinudnim putem od početka ove godine više od 62 miliona KM poreskog duga čime je nastavljen dobar trend iz prethodnog perioda.

Službenici UIO BiH su ove godine izdali 32.184 naloga za prinudnu naplatu koji su se odnosili na dug u iznosu od 109,84 miliona KM. U postupku prinudne naplate ubrano je 62,44 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević kaže da naplaćeni iznos pokazuje da prinudna naplata daje rezultate.

- Procenat naplate dugovanja na osnovu PDV prijave iznosi 69,59 odsto. Treba napomenuti da se postupak prinudne naplate sprovodi u skladu sa zakonskim odredbama i da je za njegovo okončanje potreban određeni period, jer treba ispoštovati zakonsku proceduru - kazao je Kovačević i dodao da je najviše postupaka naplate i za najveći iznos duga pokrenuto u Regionalnom centru Sarajevo koji pokriva i najveći broj poreskih obveznika.

Zakon o PDV-u u primjeni je od početka 2006. godine, a dug na osnovu prijavljenog, a neuplaćenog poreza sa naknadnim teretom prinude od tada do 4. septembra ove godine iznosio je 1,27 milijardi KM. Od tog iznosa UIO je uspio da naplati 887 miliona pa trenutna dugovanja nešto više 16.000 obveznika iznose 387 miliona KM.

- Ova dugovanja su i dalje u postupku prinudne naplate. U proteklom periodu obračunata je i zakonska zatezna kamata u iznosu od 105 miliona od čega je do sada naplaćeno 78 miliona KM. Dakle, kada uzmemo odnos do sada naplaćenih prihoda na osnovu PDV-a i trenutni dug jasno je da se radi o izuzetno visokom stepenu uspješnosti naplate dugovanja koji iznosi 69,59 odsto i veći je nego u mnogim zemljama članicama EU - istakao je Kovačević.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se UIO bolje i ozbiljnije bavi naplatom duga i da su veći problemi prisutni kod velikih firmi koje imaju i veće neizmirene obaveze.

- Očigledno je da kontrole i praćenje koje su pokrenuli u UIO daju dobre rezultate, a i najavljene izmjene načina naplate PDV-a bi trebalo da olakšaju privrednim subjektima i dovedu do boljeg punjenja budžeta - kazao je Pavlović.

UIO je lani prinudnim putem naplatio više od 120 miliona KM duga, što je za oko 20 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana