Порезници утјерали 62,44 милиона дуга

Ведрана Кулага
Порезници утјерали 62,44 милиона дуга

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ наплатила је принудним путем од почетка ове године више од 62 милиона КМ пореског дуга чиме је настављен добар тренд из претходног периода.

Службеници УИО БиХ су ове године издали 32.184 налога за принудну наплату који су се односили на дуг у износу од 109,84 милиона КМ. У поступку принудне наплате убрано је 62,44 милиона КМ.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић каже да наплаћени износ показује да принудна наплата даје резултате.

- Проценат наплате дуговања на основу ПДВ пријаве износи 69,59 одсто. Треба напоменути да се поступак принудне наплате спроводи у складу са законским одредбама и да је за његово окончање потребан одређени период, јер треба испоштовати законску процедуру - казао је Ковачевић и додао да је највише поступака наплате и за највећи износ дуга покренуто у Регионалном центру Сарајево који покрива и највећи број пореских обвезника.

Закон о ПДВ-у у примјени је од почетка 2006. године, а дуг на основу пријављеног, а неуплаћеног пореза са накнадним теретом принуде од тада до 4. септембра ове године износио је 1,27 милијарди КМ. Од тог износа УИО је успио да наплати 887 милиона па тренутна дуговања нешто више 16.000 обвезника износе 387 милиона КМ.

- Ова дуговања су и даље у поступку принудне наплате. У протеклом периоду обрачуната је и законска затезна камата у износу од 105 милиона од чега је до сада наплаћено 78 милиона КМ. Дакле, када узмемо однос до сада наплаћених прихода на основу ПДВ-а и тренутни дуг јасно је да се ради о изузетно високом степену успјешности наплате дуговања који износи 69,59 одсто и већи је него у многим земљама чланицама ЕУ - истакао је Ковачевић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се УИО боље и озбиљније бави наплатом дуга и да су већи проблеми присутни код великих фирми које имају и веће неизмирене обавезе.

- Очигледно је да контроле и праћење које су покренули у УИО дају добре резултате, а и најављене измјене начина наплате ПДВ-а би требало да олакшају привредним субјектима и доведу до бољег пуњења буџета - казао је Павловић.

УИО је лани принудним путем наплатио више од 120 милиона КМ дуга, што је за око 20 милиона више у односу на претходну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана