Poreznici ubrali rekordne 2,353 milijarde maraka

Marijana Miljić
Poreznici ubrali rekordne 2,353 milijarde maraka

Banjaluka - Poreska uprava RS prikupila je prošle godine 2,353 milijarde maraka prihoda, što je najveći iznos od kada je prije deceniju i po počela sa radom.

Rekordan rezultat u Poreskoj upravi pripisuju svakodnevnim aktivnostima koje sprovode - od kontrola do jačanja usluga i modernizacije poslovanja.

- Pozitivan efekat na naplatu imala je i primjena novog integrisanog informacionog sistema kojim je omogućeno automatsko izdavanje opomena i izrada rješenja prinudne naplate. Time je otvorena i mogućnost da preusmjerimo zaposlene na druge poslove koji daju rezultate - kazao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Aktivnosti poreznika doprinijele su povećanju prihoda u prošloj godini za osam odsto ili 176,5 miliona maraka u odnosu na godinu ranije, a rast je zabilježen u svim segmentima.

Od doprinosa se na račun javnih prihoda slilo 1,5 milijardi maraka, što je za sedam odsto ili 101,1 milion više nego u 2016. godini. U Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje prikupljeno je 798,8 miliona, Fond zdravstvenog osiguranja 572,1 milion, a u Fond za dječju zaštitu 60,2 miliona maraka.

Od direktnih poreza ubrano je 466,6 miliona maraka, što je za sedam odsto ili 32,4 miliona više nego 2016. godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu ostvaren je kod poreza na dohodak od kojeg je prikupljeno 234,3 miliona KM, što je povećanje za 18,2 miliona na godišnjem nivou.

Od ostalih javnih prihoda prikupljeno je 395,8 miliona, što je za 13 odsto ili 45,1 milion maraka više nego godinu ranije. Najveći rast ostvaren je kod taksi i naknada od kojih je inkasiran 246,1 milion, dok se od priređivanja igara na sreću slilo 25,1 milion KM. Poreski obveznici uplatili su na račun javnih prihoda u prošloj godini i 13,58 miliona maraka na osnovu zaostalih obaveza za Fond solidarnosti za obnovu RS, osnovan poslije katastrofalnih poplava.

Privrednici ističu da je na veću naplatu prihoda uticao i rast privredne aktivnosti u prošloj godini.

- Povećan je broj zaposlenih, a i plate su u privredi blago porasle. Sve je to uticalo na veću naplatu prihoda. Prostora da se još više novca ubere ima, samo nadležne institucije treba da rade svoj posao i to će i postići. Treba povećati obuhvat poreskih obveznika i sankcionisati one koji krše zakone i ne izmiruju svoje obaveze. Rast prihoda treba da prati i smanjenje stope poreza i doprinosa - kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Preduzeća

Prošle godine je u RS registrovano više poreskih obveznika nego što ih je odjavljeno. U registar je u prošloj godini upisano 1.190 obveznika i 2.934 preduzetnika. U istom periodu odjavljeno je 329 poreskih obveznika i 1.176 preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana