Порасла кирија у два павиљона Студентског центра Никола Тесла у Бањалуци

Данијела Стоканић
Порасла кирија у два павиљона Студентског центра Никола Тесла у Бањалуци

Бањалука - Цијена смјештаја у прва два павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, умјесто досадашњих десет, убудуће ће износити 20 КМ, док ће студенти у четвртом павиљону издвајати од 65 до 75 марака мјесечно.

Одлуке које се тичу цјеновника донио је јуче Управни одбор највећег студентског комплекса у РС, а због ње су представници студената поручили да ће затражити смјену чланова тог одбора. Управни одбор је одлучио да цијена смјештаја и исхране у трећем павиљону остане непромијењена - 25 КМ.

Предсједник Управног одбора Студентског центра "Никола Тесла" Јасминка Бузаковић истиче да нове цијене смјештаја нису ни приближне онима које су предвиђене правилником.

- Да смо цијене формирали на основу трошкова и подијелили по броју студената, као што је одређено правилником, смјештај би у прва три павиљона требало да кошта 71 КМ - рекла је Бузаковићева.

Коментаришући најаву студената да ће због донесених одлука затражити смјену чланова Управног одбора, Бузаковићева је рекла да је то њихово право.

- Наша дужност је да бранимо интересе центра, а студенти, када би се питали, они би највише вољели да све буде џаба. Не можемо да доносимо одлуке које би центар одвеле у дубиозу - рекла је Бузаковићева и додала да нови цјеновник смјештаја већ идуће седмице ступа на снагу.

Предсједник Скупштине студената у Студентском дому "Никола Тесла" Љубиша Карлица, са још два члана Управног одбора, напустио је сједницу.

- Ниједна наша ријеч није уважена. Очекујемо да ће нас у смјени чланова Управног одбора подржати директор дома и ресорни министар, а уз нас су већ Унија студената и Студентски парламент - рекао је Карлица.

Један од чланова Управног одбора, студент Борис Мијатовић сматра да је њихово присуство само формално.

- Законом је прописано да у овом одбору буду и два члана студента, али нас се ништа не пита, због чега смо напустили сједницу. Овим поскупљењем дошло је до кршења договора са ресорним министром да цијене смјештаја у прва два павиљона не смију расти све док Влада не издвоји новац за реконструкцију дома - рекао је Мијатовић и додао да су услови све гори.

Директор Студентског центра "Никола Тесла" Зоран Бабић је истакао да је Управни одбор искључиво одговоран за финансијску политику и да се он не жели мијешати у њихове одлуке.

- Сматрам да одређене цијене, које је предложио Управни одбор, у неком посматрању јесу релативно високе, али у апсолутном износу уопште нису - казао је Бабић.

Конкурс

На захтјев студената, Управни одбор Студентског центра "Никола Тесла" је одлучио да конкурс за смјештај остане отворен до 4. новембра.

Званична листа студената виших година, који добију кревет, требало би да буде објављена 14. новембра, када ће почети и њихово усељење у све павиљоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана