Попуњен Избјеглички камп у Салаковцу

РТРС
Попуњен Избјеглички камп у Салаковцу

Након хаотичних призора на путу до Избјегличког центра Салаковац, а потом и бјекства неколико миграната из кампа, стање је данас нормализовано.

Из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона саопштили су да је конвој заустављен, јер нису могли гарантовати безбједност. Из Српске упозоравају да је ситуација компликована, а поруке са бх. нивоа лажно умирујуће.

Стање је мирно, мигранти имају хране, лијекове су добили. Тако изгледа дан након хаотичног пута до Избјегличког центра Салаковац. Мјеста тамо више нема, а због доласка 270 миграната подигнути су и шатори.

- Збринути су медицински они мигранти који имају болести, јуче евидентиране. Већ су у третману лијечења, и све иде својим током - каже Един Дењо, руководилац Избјегличког центра у Салаковцу.

Зашто је пет аутобуса заустављено на Иван седлу, из бх институција не објашњавају. Из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона кажу да због незадовољства грађана који живе у близини, безбједност нису могли гарантовати. Ипак истичу да је након безбједносне процјене конвој пропраћен до прихватног центра. Све ово, каже предсједник Српске Милорад Додик, могло би дугорочно утицати на структуру БиХ. У интервјуу за хрватски РТЛ изразио је увјерење да су Бошњаци генерисали ову причу, да благонаклоно гледају на надолазећи мигрантски талас, те да не желе бити дио рјешења и мјера које БиХ треба да предузме.

- Не желе јер је ријеч о људима исте вјере и, на крају крајева, то се показало и у Сарајеву, јер су у многим његовим дијеловима већ знатне концентрације људи са Блиског истока, који су раније дошли и праве своја насеља. Дакле, то се не би могло десити без неке политике која је сагласна с тим - истакао је предсједник Додик.

Ситуација је компликована, а поруке званичника са бх нивоа лажно умирујуће – оцјењује премијерка Српске. Каже, велики је притисак на БиХ, а број миграната превазилази капацитете.

- Ако буду улазили сви они, како се најављује, који се налазе на овој рути онда је то превелики проблем. Видјели сте каква је јуче била криза. Претпостављам да ће таквих ствари бити и у будућности ако се тај број буде повећао - напоменула је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Званичници Српске понављају да "шаторских насеља" овдје неће бити, али да ће Републичка Цивилна заштита и надлежне институције, дјеловати у складу са закључцима Владе, и мигрантима обезбиједити несметан пролазак.

- Зависно од потреба укључиваће се и друге релевантне институције уколико буде неопходно у том проласку обезбиједити и одређене количине хране или здравствене прегледе. То је на Влади и договорено да се тим људима омогући - рекао је Миле Међед, директор Цивилне заштите Републике Српске.

У СДС-у осуђују, какао кажу, звецкање оружјем на Иван седлу и злоупотребу Специјалне полиције МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, што, истичу, додатно компликује политичку кризу у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана