Поправљена ситуација у општинама и градовима

В. К.
Поправљена ситуација у општинама и градовима

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је на посљедњој сједници извјештај о извршеном надзору над радом органа у јединицама локалне самоуправе који је показао да је лани остварен напредак у односу на стање годину раније.

У Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске потврдили су “Гласу Српске” да је и лани извршен надзор над актима која су донијели органи јединица локалне самоуправе. Појаснили су да се, кроз поступак тог надзора, дајући одређена мишљења и упутства те спроводећи разне обуке, превентивно утицало на то да се у већини случајева спријечи доношење незаконитих аката од стране јединица локалне самоуправе.

То је, како су казали, значајно допринијело смањењу броја аката над којима је извршен надзор у односу на ранији период.

- Министарство је лани извршило надзор над укупно 37 аката у 15 јединица локалне самоуправе по разним основама, док је у 2017. години извршен надзор над 82 акта у 22 општине и града, што јасно показује позитивне стране примјене новог Закона о локалној самоуправи - истакли су у ресорном министарству.

На посљедњој сједници Владе Српске, одржаној прошле седмице, утврђен је и Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи. Основни разлог за доношење закона је продужење рока за усклађивање броја запослених у органу јединице локалне самоуправе. Рок за усклађивање броја запослених продужен је до 30. јуна 2021. године.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана