Поповић: Човјек може бити богат, а моралан

Срна
Поповић: Човјек може бити богат, а моралан

Требиње - Хришћански идеал једнакости и солидарности мора остати стуб етике у црквеним заједницама, али није могућ у економији, која као предуслов развоја и раста захтијева неједнакост, један је од закључака посљедње сесије "Економија и морал" на Трећем годишњем скупу "Теологија у јавној сфери", у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Професор Даница Поповић сматра да је неједнакост иманентна људској природи као потреба да се буде бољи, другачији и успјешнији од других, те да "нико не јури за богатством да би га послије подијелио сиромашним".


"Економија то мора да дозволи, јер ако то покаша да спријечи људи ће потражити неку другу средину. Зато Новак Ђоковић није држављанин Србије него Монака. Задатак и Србије и Републике Српске је да направи такве законе и институције да би се неко као Новак Ђоковић вратио и да сви можемо сутра да будемо двадесет пута богатији него данас", истиче Поповићева.

Она каже да човјек може бити богат, а уједно и моралан. "Рецимо Бил Гејтс је најбогатији човјек на свијету, а велики је донатор за дјецу Африке", рекла је Поповићева.

Владислав Топаловић са Богословског факултета у Фочи истакао је да црква, иако прихвата реалност неједнакости, увијек мора остати заједница солидарности богатих и сиромашних.

Топаловић одбације као предрасуду свако повезивање православне етике са неразвијеношћу православних земаља, јер су, како је истакао, узроци економског сиромаштва ових друштава много комплексинији, а прије свега у вези сзу са географским околностима и немају везе са религијском етиком.

У сесији је учествовао и професор Данијел Цвјетићанин, а модератор је био Марко Ђого.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служиће сутра у 9.00 часова у Саборном храму Светог Преображења Господњег Свету архијерејску литургију којој ће присуствовати и учесници скупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана