Poplavljeni oslobođeni plaćanja usluga RUGIP-a

G. O.
Poplavljeni oslobođeni plaćanja usluga RUGIP-a

Banjaluka - Vlada Republike Srpske prihvatila je u srijedu na sjednici inicijativu za oslobađanje od plaćanja naknade obveznika pogođenih u poplavama 2014. godine za korišćenje podataka i usluga koje pruža Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose (RUGIP).

Pravo na oslobađanje od plaćanja ovih naknada imaju građani i poslovni subjekti koji su, direktno pogođeni poplavama, došli u tešku materijalno-finansijsku situaciju, kojom je njihova egzistencija direktno ugrožena, a evidentirani su u Jedinstvenom registru štete kao lice koje je pretrpjelo štetu veću od 5.000 maraka. Ovo pravo mogu da ostvare do dana saniranja štete izazvane poplavama, a najkasnije do kraja 2015. godine.

- Zadužuje se RUGIP da svim područnim jedinicima i kancelarijama da instrukcije o ujednačenom postupanju u vezi sa oslobađanjem građana i poslovnih subjekta koji su pogođeni poplavama od plaćanja naknade za korišćenje njihovih usluga - saopšteno je iz Vlade RS.

Vlada je usvojila i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrani, zbog potrebe preciznijeg uređenja ove materije i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj primjeni. Pored ovog, usvojena je i informacija o projektu "Jačanje kapaciteta u sektoru voda", kao i o stanju primarne poljoprivredne proizvodnje nakon poplava, grada i obilnih padavina. Donesena je odluka i o davanju saglasnosti Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na plan utroška sredstava - tekući grantovi za nacionalne parkove "Sutjeska" i "Kozara" u iznosu od 338.074 marke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana