Poplavljene firme ostale bez pomoći

Marina Čigoja
Poplavljene firme ostale bez pomoći

Banjaluka - Firme koje su pretrpjele štetu u prošlogodišnjim poplavama umjesto pomoći od države suočene su sa plaćanjem dodatnih nameta, zbog čega će Područna privredna komora Banjaluka organizovati sastanke sa nadležnim institucijama da bi pokušali da pronađu rješenje.

Privrednici iz banjalučke regije istakli su juče na sastanku da su osnovni problemi sa kojima se suočavaju nepostojanje uredbe kojom bi se pomoglo firmama koje su pretrpjele štetu. S druge strane, kako su istakli, suočeni su sa brojnim troškovima nastalim nakon poplava.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da su privrednici nezadovoljni zbog toga što su izdvajali znatne iznose novca u Fond solidarnosti za obnovu RS, a od njega nisu dobili nikakvu pomoć.

- Novac iz Fonda nije usmjeravan za pomoć privredi i privrednici su zbog toga nezadovoljni - rekao je Račić i dodao da je direktna šteta koju su banjalučka preduzeća pretrpjela u prošlogodišnjim poplavama bila oko 40 miliona maraka.

On je istakao da je firmama ispostavljen račun za odvoz smeća na deponiju "Dep-ot", iako su gradski organi propisali da je besplatan, dok traje sanacija štete i čišćenje.

- Međutim, većina preduzeća je dobila tužbe od "Dep-ota". Zbog toga iduće sedmice moramo organizovati sastanak sa Gradskom upravom da bismo riješili taj problem - naglasio je Račić.

On je istakao da postoji još mnogo nedoumica na koje su privrednici ukazali, a prije svega se odnose na otpis zaliha koje su oštećene u poplavama i koje su morale da budu uništene.

- Nadležni poreski organi i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nisu mogli da obiću sva preduzeća, a firme su bile dužne da to prijave i traže oslobađanje od uknjižavanja tih zaliha u poslovne knjige. Sada moramo da vidimo na osnovu kojih dokumenata te količine mogu da se otpišu i da ne ulaze u poreske bilanse - kazao je Račić.

Direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić je istakao da su preduzeća koja su pretrpjela štetu u poplavama u vrlo teškoj poziciji.

- Šteta koju smo pretrpjeli je milionska. Morali smo nekoliko mjeseci da je saniramo. Našli smo se u situaciji da još nismo dobili pomoć iz Fonda solidarnosti, a s druge strane moramo izdvajati novac za taj fond i mi i radnici - kazao je Mikić.

On je istakao da su privrednici zatražili i da se produži moratorijum na otplatu kredita na još godinu.

- Tražili smo da ta inicijativa bude upućena i Investiciono-razvojnoj banci RS, jer mnogi koriste njihove zajmove - rekao je Mikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana