Поново поскупило брашно у Српској

nezavisne.com
Поново поскупило брашно у Српској

Бањалука, Сарајево - Цијена брашна поново је у РС порасла за два фенинга, а до краја овог мјесеца очекује се да по килограму скочи за још четири фенинга, потврдио је јуче за “Независне” Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС.

Подсјећамо, до поскупљења је дошло и прије десетак дана, а ово је ново.

“До краја септембра очекујемо да кад крене извоз из Србије, Мађарске, да ће аутоматски долазити до још већег скока цијена брашна”, казао је Кос.

Он је додао да се ипак за дужи период не може тачно предвидјети колико ће цијена брашна расти по килограму, али неће мировати.

“Сви произвођачи који имају пшеницу неће још да је продају јер је сви чувају за наредну годину и чекају вишу цијену”, казао је Кос.

Према његовим ријечима, врећа брашна од 25 кг кошта од 16,50 КМ до 21 КМ, зависно од произвођача и типа брашна.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења пекара регије Бијељина, истиче да је поред првог поскупљења брашна, које је било прије десетак дана, оно поново поскупјело - од два до три фенинга по килограму.

“Имамо најаву да ће брашно у наредном периоду поскупјети за још осам до чак 10 фенинга. Морамо пратити ситуацију на тржишту што се тиче пшенице, а што се тиче цијена пекарских производа очекујемо да порасту за 10 одсто”, истиче Пелемиш за “Независне” и додаје да ће то бити по 10 фенинга по векни.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, рекао је да, иако је ове године лош квалитет пшенице, један добар проценат могао је да се нађе у људској исхрани, а да се увезу само сорте, побољшивачи који би на неки начин поспјешили и побољшали квалитет пецива.

“Сматрамо да на основу откупне цијене пшенице, која је била изразито ниска ове године, увозници, млинари немају оправдање да дижу цијену брашна без обзира на нешто слабији квалитет пшенице ове године”, казао је Маринковић.

Према његовим ријечима, није изненађење што су се неки пољопривредни произвођачи одлучили да складиште пшеницу, а не да је продају по ниској цијени.

“Потпуно је оправдано што произвођачи сада чекају вишу цијену јер су неки били принуђени да пшеницу продају по 0,25 фенинга”, казао је Маринковић и додао да је евидентно да млинари немају довољне количине пшенице па не чуди да дижу цијену брашна.

У Федерацији БиХ, иако увјеравају да се до краја године не може очекивати да дође до повећања цијена брашна, ипак постоји шанса за то због скока цијена горива.

“Наши млинари су потврдили да до краја године сигурно неће доћи до поскупљења, иако је род овогодишње пшенице катастрофалан те никако није за људску употребу”, казао је Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

Иако су млинари у ФБиХ обећали да неће дизати цијену брашна, гориво је поскупјело за пет фенинга па, како каже Бићо, може се десити да дође до скока цијена брашна.

“Поново је најављено да ће доћи до поскупљења горива за још пет фенинга и можда ће то допринијети да дође до корекције цијене брашна”, појаснио је Бићо и додао да у ФБиХ цијена вреће брашна од 25 кг кошта од 13 до 20 КМ, зависно од произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана