Поништен тендер за набавку картица за раднике

ATV
Поништен тендер за набавку картица за раднике

Радници у Републици Српској још ће сачекати на електронске идентификационе картице. Министарство финансија Републике Српске поништило је тендер за израду система електронских картица за раднике у Српској.

Из министарста финансија потврдили су нам да је расписивање новог тендера у процедури и да ће на сајту министарства бити убрзо и јавни позив за нови тендер. 

До поништавања је дошло јер је Канцеларија за разматрање жалби БиХ усвојила жалбу једног од понуђача. Ипак то што ће тендер бити поновљен неће утицати на одлуку да радници картице и добију поручује министар Миленко Савановић.

“Мислим да ће све то ићи у својој законској регулативи, наравно ми ћемо истрајати на томе што смо одлучили из тог разлога да се уведе више реда како код послодаваца тако и код радника”, поручио је Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади Српске.

Не вјерују послодавци да ће картице увести превише реда. Смета им што би радници морали да мијењају картице сваки пут када промијене послодавца. Скептични су и да ће увођење електронских картица значајније смањити рад на црно. 

“Ми смо и претходно указивали на проблеме што картица не садржи податке кој је требала да садржи који би на неки начин условили умањење сиве економије”, каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Електронске картице за раднике требало је да заживе до краја године и сваки радник у Српској требало би да је има током радног времена. У случају инспекције радник би картицу требало да да на увид. 

Радник без докумената платио би 20 марака казне, док би послодавцу могла да буде забрањена дјелатност 15 дана. Први контингент картица за ранике у Српској финансираће Пореска управа, а све остале - послодавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана