Полупразни амфитеатри чекају други уписни рок

Милијана Латиновић
Полупразни амфитеатри чекају други уписни рок

Бањалука - На универзитетима у Републици Српској јуче су одржани пријемни испити, а осим на медицини гдје се води права битка за индексе, остали факултети нису ни близу да у првом уписном року попуне амфитеатре.

Квалификациони испит за упис на први циклус студија на факултетима бањалучког Универзитета полагало је 2.039 кандидата.

- Највећа гужва била је на Медицинском факултету, гдје је пријемни испит полагало 390 кандидата, затим на Филозофском 224 и Електротехничком 215. Најмање кандидата, свега пет, пријавило се за Рударски факултет - подаци су Универзитета у Бањалуци.

Највеће интересовање свршени средњошколци показали су за студијски програм медицина, затим психологија и предшколско васпитање на Филозофском факултету, те рачунарство и информатика на Електротехничком.

На Академији умјетности у Бањалуци највеће интересовање влада за студијски програм драмска умјетност.

Слична ситуација је и на Универзитету у Источном Сарајеву гдје је највише матураната изразило жељу да упише Медицински факултет у Фочи на којем се за 165 слободних мјеста бори 191 кандидат. На осталим факултетима овог универзитета није било превелике гужве имајући у виду чињеницу да су пријемни испит на Електротехничком факултету полагала 72 свршена средњошколца, а мјеста има за скоро двоструко више. На пријемни испит на Правном факултету изашла су 64 кандидата, а мјеста има за скоро три пута толико.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић каже да је пријемни испит јуче полагало 1.100 кандидата.

- Пријављено је око десет одсто мање кандидата него прошле године у првом уписном року. Тај пад је донекле и очекиван с обзиром на то да су уписне квоте увијек веће од реалних могућности. Највеће интересовање је за медицину, гдје ћемо сигурно тражити и проширење листе јер се пријавило скоро 20 одсто више кандидата у односу на број слободних мјеста - рекао је Пашалић.

Додаје да су свршени средњошколци велики интерес изразили за изучавање кинеског језика на Филозофском факултету.

- На пријемном испиту за кинески језик било је 45 кандидата, чиме смо посебно задовољни - рекао је Пашалић.

На бањалучком Универзитету кажу да ће други уписни рок почети 27. августа и трајати до 5. септембра. Провјера стеченог знања за оне који факултет упишу у другом року биће 7. септембра, док ће коначна ранг-листа бити објављена до 14. септембра.

Резултати

Резултати пријемног испита на оба универзитета биће познати сутра, док ће коначне ранг-листе бити објављене до 9. јула. Пријемни испит на Академији умјетности у Бањалуци траје до 6. јула, за када је планирано и објављивање резултата.

- Упис примљених кандидата трајаће од 10. до 13. јула, док на Академији упис почиње 11. јула - истичу на Универзитету у Бањалуци.

Универзитет у Бањалуци

факултет      слободна мјеста   пријављено

Медицински       410           390

Електротехнички    226           215

Економски         264           159

Правни            260           111

Филозофски       240           224

Универзитет у Источном Сарајеву

Факултет       слободна мјеста    пријављено

Медицински     165               191

Електротехнички 135               72

Економски      341               180

Правни         180               64

Филозофски     492               180

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана