Položen vijenac na spomenik žrtvama veleizdajničkih procesa

Srna
Položen vijenac na spomenik žrtvama veleizdajničkih procesa

Banjaluka - Delegacija Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine danas je u Banjaluci položila vijenac na spomenik žrtvama veleizdajničkih procesa na groblju "Sveti Pantelija".

Vijenac je položen u okviru obilježavanja 21. novembra 1918. godine, dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918 godine u Banjaluci Nebojša Kuštrinović rekao je da je povratak ovog velikog datuma u grad na Vrbasu dokaz da istina živi.

On je najavio da se radi na tome da se za dvije godine podigne spomenik povodom 100 godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku.

Predsjednik Republičkog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918 godine Vladimir Ševarika rekao je da su srpske armije uspjele da za samo 46 dana probiju Solunski front i poraze protivnike.

On je dodao da su odlukom Vlade Srbije jedinice Srpske vojske oslobodile mnoge gradove u Srpskoj i BiH, a 21. novembra 1918. godine u Banjaluku je prvi ušao bataljon pod komandom majora Radomira Bajalovića.

"To je bio kraj ropstva i završetak Prvog svjetskog rata na ovim prostorima", rekao je Ševarika novinarima.

Rođak Gavrila Principa Pero Princip rekao je da je 21. novembar 1918. godine
veliki datum za Srbe i da mu je bila čast i obaveza položiti vijenac žrtvama veleizdajničkog procesa u Banjaluci.

Na inicijativu republičkog Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, 21. novembar je uvršten u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja oslobodilačkih ratova. Obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a od 2014. godine, istovremeno ga obilježavaju Republika Srbija i Republika Srpska.

Iz pomenutog udruženja najavili su da će programi obilježavanja ovog datuma u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srpske biti održani sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana