Положен вијенац на споменик жртвама велеиздајничких процеса

Срна
Положен вијенац на споменик жртвама велеиздајничких процеса

Бањалука - Делегација Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године данас је у Бањалуци положила вијенац на споменик жртвама велеиздајничких процеса на гробљу "Свети Пантелија".

Вијенац је положен у оквиру обиљежавања 21. новембра 1918. године, дана уласка Српске војске у Бањалуку.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918 године у Бањалуци Небојша Куштриновић рекао је да је повратак овог великог датума у град на Врбасу доказ да истина живи.

Он је најавио да се ради на томе да се за двије године подигне споменик поводом 100 година од уласка Српске војске у Бањалуку.

Предсједник Републичког удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918 године Владимир Шеварика рекао је да су српске армије успјеле да за само 46 дана пробију Солунски фронт и поразе противнике.

Он је додао да су одлуком Владе Србије јединице Српске војске ослободиле многе градове у Српској и БиХ, а 21. новембра 1918. године у Бањалуку је први ушао батаљон под командом мајора Радомира Бајаловића.

"То је био крај ропства и завршетак Првог свјетског рата на овим просторима", рекао је Шеварика новинарима.

Рођак Гаврила Принципа Перо Принцип рекао је да је 21. новембар 1918. године
велики датум за Србе и да му је била част и обавеза положити вијенац жртвама велеиздајничког процеса у Бањалуци.

На иницијативу републичког Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, 21. новембар је уврштен у календар обиљежавања значајних историјских догађаја ослободилачких ратова. Обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, а од 2014. године, истовремено га обиљежавају Република Србија и Република Српска.

Из поменутог удружења најавили су да ће програми обиљежавања овог датума у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Српске бити одржани сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана